Lada X-Ray: Sériová verzia vo fabrike. Dizajn je sklamaním

Vyzeralo to na najkrajšie ruské auto. Aspoň podľa dvoch konceptov crossoveru X-Ray, ktoré predstavil AutoVaz v priebehu predošlých dvoch rokov. Na výrobné linky sa však dostane čosi, čo s nimi nemá veľa spoločného. Prerod na sériový model sa nezaobišiel bez veľkých škrtov.

02.09.2015 16:00
debata (39)
Snímka zachytáva X-Ray v najlacnejšej verzii s... Foto: AutoVaz
Lada X-Ray - sériový model 2016 Snímka zachytáva X-Ray v najlacnejšej verzii s predným náhonom, malými kolesami a bez akejkoľvek plastovej ochrany karosérie či podvozku. Svetlá sú prevzaté zo sedanu Vesta.

Lada avizovala príchod nového crossoveru už pred dvoma rokmi. Najprv v roku 2012 trojdverovým konceptom XRAY a potom v roku 2014 jeho päťdverovým nasledovníkom, ktorý bol predsa len bližšie realite. Bohužiaľ, nie natoľko, ako by si mnohí priali. Prerod na sériový model si z dôvodu škrtenia nákladov vyžiadal množstvo zmien. Dnes vidíme po prvý raz ich rozsah. Na svetlo sveta prenikli totiž prvé špionážne fotografie sériovej podoby Lady X-Ray. Z atraktívneho crossoveru z pera nového šéfa dizajnu Steva Mattina, ostal len akýsi nenápadný zvýšený hatchback.

Z atraktívnych konceptov neostalo na sériovom... Foto: AutoVaz
Lada X-Ray - sériový model 2016 Z atraktívnych konceptov neostalo na sériovom modeli prakticky nič. Vidieť to aj na malých zadných svetlách. Šetrilo sa, kde sa dá.

Novinka má síce prednú masku a bočné prelisy v tvare písmena X, ale to je asi tak všetko. Šetrilo sa, kde sa dá. Predné reflektory sú identické s novým sedanom Vesta a chýba dokonca aj očakávané oplastovanie. Je však možné, že sa pozeráme na základnú verziu „oholenú“ o všetko, čo by mohlo zvyšovať cenu. No zdá sa, že ani hlinkové disky či dodatočná ochrana podvozku dizajn X-Ray nezachránia. Ak ho porovnáme s Daciou Sandero Stepway, ktorá je základom nového crossoveru, urobili Rusi skôr krok späť.

Rumunský korienok cítiť aj z interiéru, kde sa nachádza množstvo modulov známych práve z Dacií. Lada X-Ray bude dostupná s pohonom predných kolies, ale aj so systémom 4×4 prevzatým pre zmenu z Dustera. Na rozdiel od Dacií však ponúkne napríklad aj automatickú prevodovku. Pod kapotou sa objavia motory s objemom 1,6 alebo 1,8 litra, pravdepodobne ruského pôvodu. To je však všetko, čo o novom crossoveri zatiaľ vieme. Viac by sme sa mohli dozvedieť po autosalóne v Moskve. Na domáci trh sa X-Ray chystá v budúcom roku, teda až po sedane Vesta.

Lada - koncepty
Lada - koncepty
+6Lada - koncepty

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #crossover #Lada #AutoVaz #Lada X-Ray
Články podľa značiek