DS 4: Zmena identity a k tomu Crossback do terénu

Prémiová divízia Citroënu sa vo Frankfurte pochváli nielen modernizovaným modelom DS 4, ale aj úplne novou verziou Crossback. Štvorkolku nečakajte, no zvýšený podvozok a viac ochranných plastov urobí tiež svoje.

08.09.2015 06:00
debata
Logo Citroënu na DS 4 už nenájdete. Nová predná... Foto: DS
DS 4 - 2016 Logo Citroënu na DS 4 už nenájdete. Nová predná maska inšpirovaná štúdiou Divine mu prepožičiava novú identitu.

Luxusnej odnoži Citroënu sa v Európe príliš nedarí. Od vlani totiž bojuje s klesajúcimi predajmi. Mainstremová technika v prémiovom balení na zákazníkov jednoducho príliš nezabrala. Nad vodou drží novú značku DS najmä Čína, kde sa už predstavili rýdzo ázijské modely DS 5LS či crossover DS 6WR. Európa je na tom s portfóliom o čosi horšie. V ponuke zostávajú naďalej len tri modely DS 3, 4 a 5. Situácia by sa však mohla zmeniť vo Frankfurte nad Mohanom. Po modernizácii vlajkovej lode DS5 prišiel totiž na rad aj facelift DS 4. A nielen to, predstaví sa tiež v úplne novej verzii Crossback so zvýšeným podvozkom.

Na svet sa odteraz pozerá full LED reflektormi. Foto: DS
DS 4 - 2016 Na svet sa odteraz pozerá full LED reflektormi.

Modernizácia nie je prekvapením. DS 4 sa svetu predstavilo ešte pod značkou Citroën v roku 2011 a odvtedy sa predáva v prakticky nezmenenej podobe. Jedinou zásadnejšou inováciou bolo nasadenie novej generácie naftových motorov BlueHDi a preplňovaného benzínového trojvalca 1,2 PureTech. Teraz prišli na rad aj vizuálne zmeny. Predná maska je úplne nová. Jej tvar vychádza zo šanghajských konceptov DS Divine či DS 5LS. Tým sa DS 4 celkom odpútalo od materského Citroënu, podobne ako to nedávno spravil väčší model DS5. Novinkou sú aj full LED svetlá či ponuka dvojfarebného laku, ktorá zvýši počet kombinácii na konečných 38.

Verzia Crossback má o 30 mm zvýšený podvozok a... Foto: DS
DS 4 - 2016 Verzia Crossback má o 30 mm zvýšený podvozok a plastovú ochranu blatníkov. Odlišný je aj zadný nárazník s efektnou koncovkou výfuku.

Vzadu je zmien pomenej. V podstate tu nájdeme len novú grafiku svetiel. Omladzovaciu kúru završuje nový dizajn diskov kolies. Lenže to najlepšie predstavuje úplne nová verzia Crossback, ktorá mieri do triedy populárnych crossoerov, aj keď len s konvenčnou karosériou 5-dverového hatchbacku. Terénny tuning však DS priniesol o 30 mm zvýšený podvozok, plastové lemy blatníkov či decentné úpravy nárazníkov. Vyzerá to sľubne, aj keď technika ostáva konvenčná. So štvorkolkou teda nerátajte. Citroën sľubuje aspoň zlepšenú trakčnú kontrolu, pod čím si môžeme predstaviť čosi ako zásahy elektroniky do bŕzd.

V interiéri nájdeme menej tlačidiel. Dôvodom je... Foto: DS
DS 4 - 2016 V interiéri nájdeme menej tlačidiel. Dôvodom je použitie 7-palcového dotykového displeja pre množstvo funkcií. Novinkou v rámci PSA je funkcia CarPlay.

DS 4 sa po uvedení na trh dostane s ponukou šiestich agregátov. Základom je 3-valec 1,2 PureTech (96 kW) so štart-stop systémom a 6-stupňvým manuálom. Nad ním stojí preplňovaný 4-valec 1,6 THP (121 kW), opäť s manuálnou prevodovkou. V ponuke je aj 6-stupňový automat, no v tomto prípade má motor výkon zvýšený na 155 kW. Diesle BlueHDi s úpravou výfukových plynov začínajú na objeme 1,6 litra (88 kW). Na výber je manuálna aj automatická prevodovka. A potom je tu dvojliter 2,0 BlueHDi s výkonom 110 alebo 132 kW. Kým slabšia verzia používa výlučne manuálnu prevodovku, silnejšia je spárovaná s automatom. Pre Crossback sú dostupné len silnejšie motory 1,6 THP a 2,0 BlueHDi.

Zmeny sa odohrali aj v interiéri. Z mladších modelov PSA sa sem dostalo dotykové rozhranie, takže DS 4 výrazne zredukovalo počet klasických ovládačov na stredovej konzole. Zároveň je prvým modelom PSA s funkciou CarPlay. Vynovené DS 4 sa svetu predstaví vo Frankfurte nad Mohanom a do predaja sa zamieri ešte do konca roka, vrátane verzie Crossback. Počas premiéry spresní DS dynamické parametre aj ďalšie detaily.

DS 4 - 2016
DS 4 - 2016
+8DS 4 - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autosalón Frankfurt 2015 #DS #DS 4
Články podľa značiek