Opel Astra Sports Tourer: Nové kombi veľkosť kufra zatiaľ tají

Na autosalóne vo Frankfurte sa Opel okrem novej Astry pochváli aj jej verziou kombi Sports Tourer. Zvláštne však je, že zatiaľ tají to najpodstatnejšie – koľko batožiny sa zmestí do jej kufra. Poznáme len maximálny objem 1 630 litrov.

14.09.2015 06:00
debata (1)
Dizajn nového kombi je podstatne dynamickejší.... Foto: Opel
Opel Astra Sports Tourer - 2016 Dizajn nového kombi je podstatne dynamickejší. Tvar zadného stĺpika je inšpirovaný malým Adamom. Predné svetlá dostali technológiu diódových matríc.

Opel ukázal novú Astru na fotografiách už začiatkom júna. To je dosť dlho na to, aby okolo jej najväčšej frankfurtskej premiéry opadli emócie. A to aj napriek tomu, že nás priebežne zásoboval technologickými vychytávkami. Vo Frankfurte nad Mohanom sa preto blesk z Rüsselsheimu blysne druhým karosárskym variantom. Astra dostane na stánku Opelu sestričku s karosériou kombi a tradičným prívlastkom Sports Tourer. Paradoxom je, že kým hatchback medzigeneračne stratil na dĺžke takmer päť centimetrov, nové kombi ostáva dĺžkou 4 702, šírkou 1 871 a výškou 1 499 mm v intenciách pôvodného formátu. Opel však sľubuje vďaka novej platforme a lepšiemu využitiu priestoru väčší interiér.

Nová Astra Sports Tourer má na dĺžku... Foto: Opel
Opel Astra Sports Tourer - 2016 Nová Astra Sports Tourer má na dĺžku identických 4 702 mm, napriek tomu schudla 130 kg. Základná verzia s litrovým 3-valcom váži len 1 260 kg.

Tak napríklad vodič so spolujazdcom budú mať nad hlavou o 26 a zadní cestujúci o 28 mm viac miesta. Po sklopení zadných sedadiel sa do Sports Toureru zmestí 1 630 litrov batožín, čo je o 80 viac ako v minulosti. Základný objem kufra však Opel neuviedol. Buď chystá veľké prekvapenie, alebo si je istý, že nemá na najväčšie „kombíky“ v nižšej strednej triede, akými sú Škoda Octavia Combi či Honda Civic Tourer. V každom prípade vieme, že prístup do batožinového priestoru uľahčí elektricky ovládané veko a nožný senzor v nárazníku. Možnosti variability zväčšia príplatkové zadné sedadlá delené v pomere 40:20:40 a rôzne deliace priečky systému FlexOrganizer.

Pod elektricky ovládaným zadným vekom je... Foto: Opel
Opel Astra Sports Tourer - 2016 Pod elektricky ovládaným zadným vekom je priestranný kufor. Po sklopení sediel doň naložíte maximálne 1 630 litrov batožín. Nechýba ani systém priečok FlexOrganizer.

Nová platforma stojí aj za znížením hmotnosti. Vzhľadom na zachovanie pôvodných rozmerov ťažko očakávať, že by Opel aj na kombi ušetril rovnakých 200 kg, tak ako sa mu to podarilo v prípade základného hatchbacku. No aj 130 je skvelý výsledok (od 1 263 kg). Stojí za ním nielen nová platforma D2XX, ale aj väčší podiel vysokopevnostnej ocele v konštrukcii karosérie a tiež nová generácia motorov. Tie si Sports Tourer požičia z hatchbacku. Benzínový základ predstavuje preplňovaný 3-valec 1,0 Ecotec (77 kW) nad ktorým stojí 4-valec 1,4 Ecotec (92 kW, 110 kW) a úplne nový agregát 1,6 Ecotec s výkonom 147 kW. Naftu bude tankovať 4-valec 1,6 CDTI s výkonmi 70, 81 a 100 kW.

Z hatchbacku pochádzajú aj všetky nové technologické a bezpečnostné systémy vrátane matricových LED svetiel či rozhrania IntelliLink. Na nové kombi si však ešte počkáme. Kým hatchback odštartuje predaj ešte na jeseň, Sports Tourer sa objaví až začiatkom budúceho roka. Dovtedy sa možno dozvieme aj to, koľko batožiny Astra Sports Tourer vlastne odvezie.

Opel Astra Sports Tourer - 2016
Opel Astra Sports Tourer - 2016
+9Opel Astra Sports Tourer - 2016

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kombi #Opel #Opel Astra #autosalón Frankfurt 2015 #Opel AStra Sports Tourer
Články podľa značiek