Jaguar a Land Rover ukázal tri ekopohony pre rok 2020

Jaguar a Land Rover chystajú veľkú ekoofenzívu. Vo vývoji majú až tri pohonné systémy s nízkymi alebo nulovými emisiami. Realitou sa však majú stať najskôr v roku 2020.

16.09.2015 12:00
Jaguar Land Rover - ekologické pohony 2020 Foto:
Každý z trojice konceptov prezentuje odlišný ekologický pohon. Od hybridu cez plug-in hybrid až po čistý elektromobil.
debata

Emisný diktát Bruselu núti automobilových výrobcov do vývoja čoraz zložitejších technológií. Hybridy, plug-in hybridy a elektromobily sa stávajú jedinou cestou, ako si poradiť s prudko klesajúcimi limitmi skleníkového CO2. Nevyhnú sa im ani prémioví výrobcovia. Vie to aj britsko-indický Jaguar Land Rover, ktorý predstavuje tri nové pohonné alternatívy pre blízku budúcnosť. Zatiaľ má totiž v ponuke len hybridný Range Rover a Range Rover Sport. To však stačiť nebude. Elektrina sa dostane aj do ďalších modelov.

Najmenší Concept_e MHEV odvodený z Evoque má... Foto: Jaguar Land Rover
Jaguar Land Rover - ekologické pohony 2020 Najmenší Concept_e MHEV odvodený z Evoque má naftový 3-valec a elektromotor v prevodovke.

Najmenším z nich je koncepčný Evoque Concept_e MHEV, vybavený vznetovým 3-valcom s výkonom 66 kW, spolupracujúci so 48 V elektromo­torom, ktorý ponúkne ďalších 15 kW navrch. Umiestnený je medzi spaľovacím agregátom a 9-stupňovou automatickou prevodovkou. Pomerne lacné riešenie by malo priniesť výraznú redukciu spotreby a tým aj emisií. Výsledných 81 kW však asi nebude pre zákazníkov veľkým lákadlom. Lepšie na tom bude iste Concept_e PHEV na báze Range Roveru Sport, skrývajúci plug-in hybridnú techniku.

Range Rover Sport Concept_e PHEV dostal... Foto: Jaguar Land Rover
Jaguar Land Rover - ekologické pohony 2020 Range Rover Sport Concept_e PHEV dostal nadupaný 4-valec (221 kW) a elektromotor s výkonom ďalších 100 kW.

Aj ten sa však bude musieť uspokojiť s menším počtom valcov a objemom. Pod jeho kapotou pracuje totiž prototyp benzínového 4-valca s objemom dva litre. O výkon sa však neobávajte. Má až 221 kW a k tomu elektromotor so zásobou ďalších 100 kilowattov. Spoluprácu má na starosti 8-stupňový automat, takže pohon 4×4 môže prebiehať naďalej klasickou mechanickou cestou. Elektrická energia je uložená v li-ion akumulátoroch s neznámou kapacitou. Isté je, že takýto Range Rover Sport bude môcť jazdiť aj v čisto elektrickom režime.

Čisto elektrická platforma Concept _e BEV... Foto: Jaguar Land Rover
Jaguar Land Rover - ekologické pohony 2020 Čisto elektrická platforma Concept _e BEV počíta s dvojicou elektromotorov (145 + 75 kW) a akumulátormi s kapacitou 70 kWh.

Tretí Concept_e BEV sa spolieha výlučne na akumulátory. Zatiaľ má len podobu platformy s dvojicou elektromotorov. Kým zadný ponúka 145 kW a s kolesami je spojený prostredníctvom dvojstupňovej prevodovky, predný je o čosi slabší. Dáva 85 kilowattov, čo naznačuje, že ak sa pohon dostane do série, zamieri pravdepodobne do niektorého z nových Jaguarov. Hmotnosť batérií s kapacitou 70 kWh sa snaží kompenzovať hliníkovou konštrukciou podlahy. Riaditeľ výskumu Wofgang Epple však priznáva, že s novými technológiami počíta Jaguar Land Rover najskôr v roku 2020.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #Land Rover
Články podľa značiek