Mercedes-AMG: Náš dvojliter je na limite. Nahradí ho hybrid

Aj v Affalterbachu budú v budúcnosti koketovať s hybridmi. Dvojlitrový 4-valec v Mercedese-AMG A 45 je totiž výkonom 280 kW bez rezerv. Musí prísť zmena.

21.09.2015 12:00
Mercedes-AMG A 45 4Matic - 2016 Foto:
Nový 4-valec od AMG sa bude musieť vzdať objemu dvoch litrov. Pomôžu mu však elektrické systémy na podporu akcelerácie, odvodené z monopostov F1.
debata (1)

V modernizovanej triede A predstavila divízia Mercedes-AMG dvojlitrový 4-valec s výkonom 280 kW. Uhájila tak pozíciu najvýkonnejšieho sériového dvojlitra planéty po tom, čo Ingolstadt priviedol na svet Audi RS3, ktorého výkon sa vyšplhal až na 270 kilowattov. Veľké rezervy však už stuttgartský agregát veru nemá. Priznáva to aj Tobias Moers, šéf Mercedesu-AMG. „Pre túto generáciu sme z neho vyžmýkali maximum. Preplňovaná technika je na limite svojich možností. Musí prísť zmena.“

Tento dvojliter je v súčasnosti najvýkonnejším... Foto: Mercedes-AMG
AMG - motor 2,0 TwinTurbo Tento dvojliter je v súčasnosti najvýkonnejším motorom svojej triedy. V najnovšom Mercedese A 45 AMG ponúka neskutočných 280 kW.

Cestou nie je ani elektrické turbodúchadlo. „Je tu obmedzenie. Skúšali sme ho, ale potrebuje viac energie, ako dokáže zabezpečiť 12 V elektrická sústava. Na tej sa nič meniť nebude. A prídavné batérie nie sú riešením. Rovnako ako elektrický ventilátor na podporu turbodúchadiel. Prináša síce výhody, no nie v takej miere, ktorá by sa nám oplatila,“ povedal na konto nového Mercedesu-AMG A, ktorý by mal prísť na prelome desaťročí, Moers. Nový agregát sa preto rodí priamo v britskom Brixworte, centrále High Performance Powertrains, zodpovednej za motory F1 Mercedes.

Je teda pravdepodobné, že AMG zvolí na podporu akcelerácie systémy KERS a ERS, odvodené priamo zo sveta najrýchlejších monopostov. Smutnejšou správou je, že objem nového 4-valca bude musieť klesnúť zo súčasných dvoch litrov na 1,6 litra. Našťastie, AMG počíta aj naďalej so zachovaním 8-valcových motorov pre väčšie modely. Ani tu však nie je vylúčený nástup elektrických systémov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #AMG #Mercedes-AMG #Mercedes-Benz A 45 AMG
Články podľa značiek