GM chce urobiť z osemvalcov dvojvalce! Ušetrí 21 % paliva

Američania sa nemienia vzdať veľkoobjemových motorov. Boj s emisiami však prebieha aj za Atlantikom. Pomôcť má napríklad nový systém vypínania šiestich valcov pri 8-valcových motoroch. Vyvíja ho General Motors.

22.09.2015 12:00
GMC Yukon - motor s vypínaním valcov Foto:
Vypínanie šiestich valcov by malo ušetriť pri ustálenej jazde po diaľnici až 21 % paliva. Systém DSF bude pritom aplikovaný na všetkých valcoch. To znamená možnosť vypínať vstrekovanie a uzatvárať ventily na ktoromkoľvek z nich.
debata (5)
Vypínanie valcov nie je nič výnimočné. Americké modely Cadillacu to dokázali už osemdesiatych rokoch. Napríklad Cadillac Seville či Eldorado. Jednoducho pri nízkom zaťažení sa palivo dodávalo len do štyroch z ôsmich valcov, čo znižovalo spotrebu. A potom sa podobné systémy objavili aj vo 4-valcových motoroch. Ako príklad môžeme uviesť agregáty TSI od Volkswagenu vybavené technológiou ACT (Active Cylider Mangment). Spoločnosť Bosch dokonca uvažuje nad systémom vypínania jedného valca pri trojvalcoch.

Vo všetkých prípadoch však došlo vždy k odpájaniu maximálne polovičného počtu valcov. Teraz prichádza General Motors s myšlienkou odpájania šiestich valcov pri veľkých 8-valcových motoroch. Volá sa DSF (Dynamic Skip Fire) a vyvíja ho spolu s Delphi a Tula Technologies. Znamenalo by to, že v určitých režimoch nízkeho zaťaženia by sa z takéhoto motora stal dvojvalec. Výsledkom by mala byť úspora až 21 % paliva v diaľničnej premávke, keď je využívaná len malá časť výkonového potenciálu motora.

Zaujímavé je, že DSF bude aplikované na všetkých valcoch, čo znamená, že vypnúť bude možné ktorýkoľvek z nich a rovnako tak určiť, ktoré valce majú ostať v prevádzke. Práve to má zabezpečiť zachovanie optimálnych teplotných podmienok a hladkosť chodu motora. V súčasnosti už General Motors testuje nový systém deaktivácie na veľkom SUV GMC Yukon Denali, ktorý pri jazde po diaľnici využíva len približne 30 koní výkonu.

A kedy by mohlo DSF doraziť k zákazníkom? GM hovorí o roku 2020. A nie je vylúčené, že podobný systém nakoniec využije aj pri menších 6– a 4-valcových jednotkách.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #GM #General Motors #vypínanie valcov
Články podľa značiek