Škoda Octavia RS: Konečne aj 4x4! Ale len s dieselom

Na frankfurtskom autosalóne česká Škoda pravdepodobne nechcela zatieniť premiéru Superbu Kombi a Superbu Greenline, a tak Octaviu RS 4x4 odhalila až takmer pred jeho koncom. Ide pritom o pomerne veľkú inováciu, pretože štvorkolku zatiaľ nemá Golf GTI, ani Seat Leon Cupra. Lenže tešiť sa môžu zatiaľ len priaznivci nafty.

25.09.2015 16:30
Škoda Octavia RS TDI 4x4 - 2016 Foto:
Octavia RS TRD 4x4 sa navonok nebude líšiť od verzií s pohonom predných kolies. Pod kapotou bude však výlučne naftový motor 2,0 TDI s výkonom 135 kW a dvojspojková prevodovka DSG.
debata

Po pohone oboch náprav v Octavii RS volali zákazníci už dlhšiu dobu. Škoda im teraz toto priamo vyplnila. Ide len o to, či urobila naozaj to, po čom túžili. Octavia RS totiž systém 4×4 s piatou generáciou elektro-hydraulickej spojky Haldex dostane, no len vo verzii TDI, teda s naftovým motorom a navyše v kombinácii s dvojspojkovou prevodovkou DSG. Takže až také RS to asi nebude. Štvorkolka by iste lepšie sadla benzínovej verzii, prípadne verzii RS 230 s výkonom 169 kW. Lenže tá si musí vystačiť naďalej s predným náhonom a samosvorným diferenciálom VQA.

Octaviou RS TDI 4×4 tak Škoda mieri opäť viac k rodinnej klientele ako tým, ktorí milujú rýchle prejazdy zákrut a okruhy. Z ponuky tak nevypadne ani verzia kombi. Za svoje výkony sa však RS TDI 4×4 hanbiť určite nemusí. Jej dvojlitrový 4-valec 2,0 TDI vyladený na 135 kW a 380 Nm ponúka slušnú dynamiku, dokonca lepšiu ako RS TDI s pohonom predných kolies. Na stovku zrýchľuje za 7,6 sekundy, teda o šesť desatín sekundy rýchlejšie. Lepšia trakcia urobila jednoducho svoje. Vyššia hmotnosť jej neprekáža ani k dosiahnutiu rovnakej maximálnej rýchlosti 228 km/h.

Octavia RS TDI 4×4 bude disponovať všetkými prednosťami Octavie RS, to znamená viacprvkové zavesenie zadných kolies, tuhší podvozok, elektronickú uzávierku XDS+ či progresívne riadenie. Platí to aj o exteriéri so špecifickou maskou, prahmi, nárazníkmi a 17-palcovými zliatinovými diskami kolies. K dispozícii by mala byť ešte do konca tohto roku. Pre úplnosť dodajme, že Škoda predala z tretej generácie „eresy“ už 58 000 kusov. Od roku 2000, keď prišla na trh jej prvá verzia, je to už však viac ako 165 000 exemplárov.

Škoda Octavia RS 230 - 2015
Škoda Octavia RS 230 - 2015
+6Škoda Octavia RS 230 - 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Octavia #Škoda Octavia RS
Články podľa značiek