Opel Astra OPC: Dvojliter je minulosť. Dostane 1,6 Turbo

Downsizing sa nevyhýba ani hothatchom. Prejdú masívne na motory s obsahom menším ako dva litre. Výnimkou nebude ani nový Opel Astra OPC.

05.10.2015 16:00
Opel Astra OPC - Extreme Foto:
Opel Astra OPC príde v roku 2017. Jej dvojliter nahradí motor s objemom 1,6 litra. Výkon by utrpieť nemal. A výhodou bude aj hmotnosť nižšia o 150 kg.
debata

Milovníci ostrých hothatchov sa museli najprv zmieriť s príchodom preplňovaných motorov a teraz ich čaká ďalšia bolestivá rana. Zdá sa, že už v blízkej budúcnosti si budú musieť zvyknúť aj na menšie objemy motorov. Dvojlitrom jednoducho odzvoní. Oznámila to napríklad divízia AMG, ktorá tvrdí, že ich nový motor pre Mercedes A 45 AMG bude mať objem len 1,6 litra s podporou systému KERS. Nový Renault Mégane RS zas dostane v najlepšom prípade jednaosmičku z kupé Alpine. A Peugeot pre 308 GTi ani Kia pre Ceed GT s iným motorom ako jednašestkou vôbec nerátajú.

Takže niet divu, že do partie hothatchov, ktoré prejdú procesom downsizingu sa pridá aj Opel. Jeho nová Astra sa síce ešte nepredáva, no už dne je isté, že najvýkonnejšia verzia OPC (Opel Performance Center) už dvojliter nedostane. Manažér divízie OPC Wilfried Dieh prezradil austrálskemu serveru Motoring, že budúca generácia Astry OPC zníži kubatúru z dnešných dvoch litrov na 1,6 litra. Zároveň zdôrazňuje, že to bude bez negatívnych vplyvov na dynamické vlastnosti. V súčasnosti dáva najvýkonnejšia Astra 206 kW. V budúcnosti by to malo byť o čosi viac, očakáva sa 210 kW.

Možno, že za pomoci dvoch turbodúchadiel. Ak uvážime, že nová generácia je výrazne ľahšia ako predošlá, za volantom by ste si zmenu príliš uvedomiť nemali. OPC má zhodiť na váhe dokonca až 150 kilogramov. Ak vám to nie je pochuti, stále je tu dvojlitrový Mégane RS, ktorého výroba pobeží až do konca budúceho roka, Golf R, nová Honda Civic Type-R a tiež očakávaný Ford Focus RS, ktorý okrem preplňovaného motora 2,3 EcoBoost z Mustangu dostane po prvýkrát aj štvorkolku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Opel #Opel Astra #Opel Astra OPC
Články podľa značiek