Toyota Kikai Concept: Bláznivý 'tuk tuk' nič neskrýva

Dizajnéri Toyoty sa tak trochu odtrhli z reťaze. Pre tokijský autosalón navrhli koncept mestského vozidielka prakticky bez karosérie. Tvrdia, že techniku je škoda skrývať pod plechom.

12.10.2015 16:00
debata
Kikai pôsobí ako totálny... Foto: Toyota
Toyota Kikai Concept - 2015 Kikai pôsobí ako totálny "úlet". V podstate má však veľmi atraktívnu konštrukciu s nezávislým zavesením kolies a zadným náhonom, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani malé športové kupé.

Koncepty sú rôzne. Od tých, ktoré môžu prakticky hneď zamieriť do výroby, až po tie futuristické prezentujúce úplne nové technológie a dizajn. Toyota Kikai, ktorá sa predstaví koncom mesiaca na autosalóne v Tokiu, stojí kdesi medzi nimi. Na montážne linky sa určite nechystá, no na druhej strane v nej nenájdeme ani technológie budúcnosti. Kikai je jednoducho voľnomyšlienkárskou kreáciou, ktorá prináša hravý pohľad na mestské auto.

Technika je vystavená na obdiv verejnosti.... Foto: Toyota
Toyota Kikai Concept - 2015 Technika je vystavená na obdiv verejnosti. Platí to aj o vzadu uloženom motore neznámeho objemu a jeho pochrómovanom výfukovom potrubí.

Na prvý pohľad pôsobí ako kríženec kabínkovej lanovky a tuk tuku, no na rozdiel od malých ázijských taxíkov má štyri kolesá a solídnu konštrukciu. A to až natoľko, že ju dizajnéri odmietli skryť pod plášť karosérie. Chránená je jedine posádka, všetko ostatné odhaľuje Kikai na obdiv verejnosti. Chvíľu si na ňu musíte zvykať, no nakoniec prídete k záveru, že jazda s týmto „úletom“ by mohla byť nevšedným zážitkom.

Vodič sedí v centrálnej osi vozidla, čo je... Foto: Toyota
Toyota Kikai Concept - 2015 Vodič sedí v centrálnej osi vozidla, čo je ideálne pre rozloženie hmotnosti. Dvaja spolujazdci našli miesto po bokoch.

Vodič sediaci v centrálnej osi vozidla môže cez čelné okno pozorovať prácu masívnych závesov kolies aj to, ako sa natáčajú a kopírujú asfalt. Čosi také zažijete jedine v ľahkých retrošportiakoch ako Lotuse 7, Caterhame alebo Ariele Atom. Lenže teraz hovoríme o aute určenom do mesta. Aj preto je Toyota Kikai vybavená pomerne vysokou kabínou s ľahkým prístupom cez dvojicu protismerných dverí. Okrem vodiča tu nájdu miesto ďalší dvaja pasažieri po bokoch. Výhľad zlepšujú horizontálne okná v dolnej časti dverí, ale aj okienka pred závesmi kolies.

O technike síce Toyota nič neprezradila, ale z fotografií je zrejmé, že nejde o žiaden módny elektromobil. Kikai spolieha na nádherne naleštený 4-valec neznámeho objemu s pochrómovaným výfukovým potrubím. Umiestnený je vzadu a poháňa zadné kolesá, takže o zábavu je určite postarané. Že by sa však čosi podobné podarilo presadiť do výroby, je málo pravdepodobné. Z takej solídnej konštrukcie s nezávislým zavesením kolies, motorom vzadu a zadným náhonom by sa však mohlo neskôr vykľuť malé atraktívne kupé. A to v pláne Toyota rozhodne má.

Toyota Kikai Concept - 2015
Toyota Kikai Concept - 2015
+11Toyota Kikai Concept - 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Concept #koncept #Autosalón Tokio 2015 #Toyota Kikai
Články podľa značiek