Lexus LS: Nová generácia v roku 2017. Aj s turbo-hybridom

Vlajková loď Lexusu dostane hybridný pohon kombinovaný s preplňovaným 8-valcom. A to tu ešte naozaj nebolo. Predstaví sa v podobe konceptu na blížiacom sa tokijskom autosalóne.

13.10.2015 16:00
Lexus LS Concept - 2015 Foto:
Predná vretenovitá maska rozhodne neprekvapí. To, čo je ukryté za ňou, ale určite áno. Debutuje tu prvý hybridný systém Lexusu s turbomotorom.
debata

Súčasná generácia vlajkovej lode LS je na trhu už od roku 2006. A hoci absolvovala dve hĺbkové revízie z rokov 2009 a 2012, ktoré zmenili výrazne dizajn aj techniku, jej čas sa pomaly chýli ku koncu. Nástupca by sa mal predstaviť v roku 2017, no ešte predtým ukáže Lexus koncept, ktorý má premiéru naplánovanú na tokijský autosalón. A keďže ten začne ešte koncom októbra, do sveta vypustil prvú snímku, zachytávajúcu štúdiu z predného pohľadu.

Tvar mohutnej vretenovej masky iste neprekvapí, no to, čo je za ňou, určite áno. Práve technika bude totiž najdôležitejším posolstvom tokijského konceptu. Po tom, čo Lexus zlomil modelmi NX 200t a IS 200t svoj odpor k turbomotorom, plánuje ďalšiu revolúciu. Technológiu prepĺňania spojí s tou hybridnou. A to tu naozaj ešte nebolo. Pod kapotou konceptu LS sa tak objaví 8-valec s objemom 3,5 litra, čo je menej ako doteraz, ale s dvojicou turbodúchadiel.

Už v tejto podobe má dávať 345 kW. V spojení s elektromotormi to má byť až úžasných 400, čo sú parametre preplňovaných 12-valcov. Pochopiteľne, v porovnaní s nimi tu má byť bonus podstatne nižšej spotreby paliva a nižších emisií. Očakávať môžeme využitie Atkinsonovho cyklu aj zdvojeného vstrekovania D4-S. Zaujímavé bude sledovať aj to, ako sa Lexus vyrovná s častým štartovaním, takým typickým pre hybridy, no problémovým z hľadiska turbomotorov.

V súvislosti s konceptom tiež Lexus zdôrazňuje, že jeho úlohou je demonštrovať autonómny štýl. Nové LS nemá byť totiž len väčšou kópiou nových modelov Lexus. „Cieľom značky nie je honba za predajnými číslami. Lexus má byť v prvom rade neprehliadnuteľný a mal by polarizovať názory,“ povedal v súvislosti s pripravovanou premiérou konceptu európsky šéf Lexusu Alain Uyttenhoven. Viac sa dozvieme v Tokiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lexus #Autosalón Tokio 2015 #Lexus LS
Články podľa značiek