Porsche 911 2016: A je to tu. Bez turba už Carreru nekúpite

Frankfurt definitívne spečatil osud atmosférických boxerov v ikonickom modeli 911. Turba sa bálo aj samotné Porsche. Výsledok je však vraj nad očakávanie.

15.10.2015 06:00
debata (1)
Novú deväťstojedenástku spoznáte spredu vďaka... Foto: Porsche
Porsche 911 - 2016 Novú deväťstojedenástku spoznáte spredu vďaka novým LED svetlám a nárazníkom. Nový je aj dizajn kolies a kľučiek dverí.

Ak ste vyznávačom legendárneho Porsche 911 s atmosférickou klasikou, máte smolu. Dlho avizovaný prechod na turbo zasiahol prakticky celý modelový rad s výnimkou „okruhových“ verzií GT3 a GTS. Tešiť vás môže len to, že deväťstojedenásta sa zatiaľ ubránila štvorvalcom. No aj na tie dôjde. Z „oturbenia“ Carrery mali obavy v samotnom Zuffenhausene. Nie že by Porsche nemalo s preplňovaním skúsenosti, veď prvé Porsche 911 Turbo slávi tento rok 40. výročie, ale tým pravým orechovým pod kapotou klasických verzií boli predsa len atmosférické boxery.

Bolestivý prechod

Porsche ich udržalo pri živote tak dlho, ako to len bolo možné, no i tak vyvolal nútený prechod na preplňované agregáty vášnivé diskusie. Za tie roky totiž v Porsche vyladili atmosférické 6-valce takmer do dokonalosti. Jediným dôvodom, prečo sa s nimi rozlúčiť, sa stali nové emisné normy. Vysoká spotreba totiž zákazníkom tejto značky nikdy neprekážala. „Emócie boli pomerne veľké. Museli sme sami seba presvedčiť, že keď už predstavíme tieto nové motory, budú lepšie ako 3,8-litrový atmosférický 6-valec, ktorý ja osobne doslova milujem,“ povedal na tému August Achleitner, šéf vývoja modelového radu 911.

Vzadu je Carrera vyzbrojená väčšími lamelami... Foto: Porsche
Porsche 911 - 2016 Vzadu je Carrera vyzbrojená väčšími lamelami pre prívod vzduchu k motoru. Turbá jednoducho potrebujú viacej kyslíka.

Nakoniec je však s výsledkom spokojný. „Cítite, že toto auto je výrazne silnejšie, zvlášť na okreskách. Od dvetisíc otáčok ťahá motor ako o život,“ dodáva Achleitner. A spokojní by mali byť aj zákazníci. Tí dostanú nielen „papierovo“ nižšiu spotrebu, a to približne o dva litre na 100 km, ale aj viac výkonu. Čo sa teda odohralo pod kapotou? Motory objemu 3,4 a 3,8 litra dostali definitívneho padáka. Na scéne je menší 6-valcový boxer, ktorý si musí vystačiť s objemom troch litrov. Lenže má hneď dve malé turbá. V základnej verzii 911 Carrera dopujú motor pod tlakom 0,9 baru a v silnejšej Carrere S tlačia vzduch do valcov s energiou 1,1 baru.

Viac výkonu aj krútiaceho momentu

Výsledkom je viac výkonu a tiež viac krútiaceho momentu. Pri oboch verziách vzrástol výkon o 15 kW, na 272, respektíve 309 kW a krútiaci moment o 60 Nm, na konečných 450, respektíve 500 Nm v prípade Carrery S. Maximum je dostupné od 1 700 až do 5 000 otáčok. Pritom červené pole začína, až keď sa ručička otáčkomera dotkne číslice 7 500, čo je na preplňovaný motor extrémna hodnota. Aj z toho vidieť, že Porsche pristupovalo k prepĺňaniu veľmi opatrne. Nešlo o dramatické nárasty, ktoré by mali za následok vznik turbodiery. Proti nej postavili motorári relatívne malé pružné turbá a relatívne veľký zdvihový objem motora. Tri litre je síce menej ako v minulosti, ale o radikálny downsizing naozaj nejde.

Srdcom všetkých verzií 911 s výnimkou Carrera... Foto: Porsche
Porsche 911 - 2016 Srdcom všetkých verzií 911 s výnimkou Carrera GT3 a GTS je nový trojlitrový 6-valec s dvojicou relatívne malých turbodúchadiel.

Tienistou stránkou je nárast pohotovostnej hmotnosti. Novinky sú približne o 30 kg ťažšie. Z toho 12 pripadá na samotný motor s dvojicou turbodúchadiel a novými medzichladičmi. Zvyšok ide na konto prevodovike schopných zvládnuť vyššiu záťaž, či posilnenú brzdovú sústavu a širšie zadné kolesá. To však neznamená, že by si nová deväťstojedenástka v dynamike pohoršila. Práve naopak. Vyšší výkon spoľahlivo zakryje jej hmotnostný hendikep. V akcelerácii na stovku ušetria dve desatinky sekundy. S paketom Chrono Sport šprintujú za 4,2, respektíve 3,9 sekundy. Carrera dosiahne maximálku 285 a Carrera S až 309 km/h. Priemerná spotreba pritom klesla na 7,4 litra benzínu. Esko je len o tri decilitre smädnejšie.

Bez ujmy na dynamike

Podobne je to s verziami Carrera 4, Carrera 4S, vybavenými pohonom oboch náprav. Po prvýkrát sú dokonca v šprinte rýchlejšie než základné zadokolky. Na stovku akcelerujú za 4,1 a 3,8 sekundy, v prípade ak sú vybavené dvojspojkovou prevodovkou PDK a paketom Chrono Sport. Lepšia trakcia urobila jednoducho svoje. Ťažší kabriolet potrebuje len o dve sekundy viac. Spotreba klesla v prípade Carrery 4S o 0,8 litra, na 7,9 litra na 100 km. Najväčšiu úsporu však zaznamenali verzie Carrera 4S Cabriolet a Targa 4S, ktoré ušetria na 100 km až 1,2 litra benzínu. Vystačia si presne s ôsmimi.

Nové motory dostali aj otvorené verzie Targa a... Foto: Porsche
Porsche 911 - 2016 Nové motory dostali aj otvorené verzie Targa a Cabrio. Štvorkolky sa líšia zadným rozchodom zväčšeným o 44 milimetrov.

Výmena motorov znamená pre zákazníkov 911 aj ďalšie technické zmeny. Štandardom sa stáva aktívny podvozok PASM (Porsche Active Suspension Management), ktorý dokáže meniť výšku podvozku až o päť centimetrov. Za príplatok je teraz dostupné aj riadenie zadnej nápravy. Zadné kolesá majú šírku minimálne 11,5 palca, čo je o pol palca viac ako v minulosti. Carrera 4 a 4S pridávajú o 44 mm širší rozchod zadných kolies. Pritom sa polomer zatáčania zmenšil o 0,4 metra. Nechýbajú ani asistenčné systémy ako monitoring jazdných prúdov a slepého uhla, adaptívny tempomat či autonómne brzdy. Vodičov, ktorí majú radi všetko vo svojich rukách, však iste viac poteší nové tlačidlo voliča jazdných režimov na volante.

Dokonalý zvuk

Nastaviť možno módy Normal, Sport, Sport Plus s obmedzenou stabilizáciou a Individual, pre personifikáciu režimov motora, riadenia či podvozka. Verzie s dvojspojkou PDK pridávajú ešte tlačidlo pre lepšiu akceleráciu počas predbiehania. V interiéri tiež nájdeme nové multimediálne rozhranie Porsche Communication Management so 7-palcovým displejom, ktoré je možné ovládať nielen hlasom, ale aj gestami. K vychytávkam patrí indukčné bezdrôtové nabíjanie mobilných telefónov v stredovej opierke. Prístup na internet znamená zároveň možnosť komunikácie a ovládania niektorých funkcií cez smartfón. Na výber sú dve verzie volantu – základná a príplatková s menším priemerom venca.

V interiéri nasadilo Porsche nové rozhranie... Foto: Porsche
Porsche 911 - 2016 V interiéri nasadilo Porsche nové rozhranie Porsche Communication Management so 7-palcovou obrazovkou a s ovládaním gestami.

O zábavu by teda malo byť postarané. A to nielen vďaka lepšej dynamike, citeľnej najmä v čiastkových zrýchleniach, ale aj vďaka akustike. Porsche venovalo veľa času naladeniu výfukového traktu. Turbá sú totiž v porovnaní s atmosférickými motormi skúpejšie na niektoré tóny. Výfukové plyny nepulzujú tak rovnomerne. V ceste im stojí turbína. V Zuffenhausene preto pridali druhý zvukový generátor, spájajúci motor s kabínou. Práve ten prenáša do interiéru tie správne decibely a vibrácie. Pre úplnosť dodajme, že nová deväťstojedenástka dostala aj nové LED svetlá, nové nárazníky, prepracovaný dizajn kolies a kľučiek, no najmä väčšie lamely v zadnej kapote, ktoré zabezpečujú dostatok kyslíka pre nové motory.

Predaj odštartuje v polovici decembra. Ceny začínajú v Nemecku na 96 605 eurách. Ale napríklad za kabriolet 4S zaplatíte minimálne 123 856 eur.

Porsche 911 - 2016
Porsche 911 - 2016
+16Porsche 911 - 2016

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #Porsche 911
Články podľa značiek