Mitsubshi eX: Koncept SUV na elektrinu sa predstaví v Tokiu

Je pravdepodobné, že tokijská štúdia odhaľuje dizajn novej generácie menšieho SUV ASX. Na trh sa totiž chystá už budúci rok.

20.10.2015 19:00
Mitsubishi eX Concept Foto:
Tokijský koncept kombinuje štýl SUV a shooting brake. V skutočnosti však nemusí byť ďaleko od dizajnu novej generácie ASX.
debata

Mitsubishi plánuje v blízkej budúcnosti podstatne rozšíriť ponuku svojich SUV a crossoverov. Outlander a ASX mu jednoducho nestačia. Iste nie náhodou predstavilo v posledných dvoch rokoch hneď niekoľko konceptov na túto tému. Spomeňme štúdie GC-PHEV, XR-PHEV a AR, ale aj najnovší ženevský koncept XR-PHEV II. Jediné, čo sa z nich však dostalo do série, je zatiaľ predná maska Dynamic Shield, použitá po prvý raz na faceliftovanom Outlandere.

Protismerné zadné dvere a absentujúci stredový... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi eX Concept Protismerné zadné dvere a absentujúci stredový stĺpik sa do výroby iste nedostanú.

Bude ju mať aj ďalší koncept, ktorý ukáže Mitsubishi na nadchádzajúcom autosalóne v Tokiu. Opäť ide o SUV, no na rozdiel od hybridných a plug-in hybridných predchodcov dostane novinka, označená ako Mitsubishi eX, po prvý raz čisto elektrický pohon. Napokon Mitsubishi s ním má vďaka elektromobilu i-MiEV dostatok skúseností. Teraz však dostanú elektromotory na starosti obe nápravy. Výkon, dynamické parametre či dojazd zatiaľ automobilka tají.

Motív prednej masky Dynamic Shield sa po... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi eX Concept Motív prednej masky Dynamic Shield sa po prvýkrát opakuje aj vzadu. Výfuky tu nenájdete. Pohon zabezpečia elektromotory na oboch nápravách. Máme tu teda elektrickú štvorkolku.

Zato prvé fotografie odhaľujú dynamický dizajn, ktorý podľa slov Mitsubshi kombinuje štýl SUV a shooting brake. Ako sa na koncept patrí, má eX protismerný zadný pár dverí, absentujúce stredové stĺpiky, namiesto spätných zrkadiel kamery a obrovské, minimálne 20-palcové kolesá. Chýbať nemajú ani funkcie autopilota. V skutočnosti však nemusí byť eX príliš vzdialené druhej generácii SUV ASX. Tá súčasná je totiž na trhu s dvoma modernizáciami už takmer päť rokov a výmena ju čaká ten budúci.

A ak by sa aj nedostala do výroby ako čistý elektromobil, už dnes je známe, že okrem klasický verzií s benzínovými a dieselovými motormi dostane minimálne plug-in hybridný pohon. Väčšiemu Outlanderu PHEV, ktorý je schopný prejsť v elektrickom móde približne 40 km, sa totiž na trhu mimoriadne darí. Tak prečo to neskúsiť aj v menšom formáte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Mitsubishi #Autosalón Tokio 2015 #Mitsubishi eX
Články podľa značiek