Yokohama predstaví pneumatiky so spojlerom!

Japonský výrobca pneumatík Yokohama sa pohral s aerodynamikou plášťu. Na vonkajšiu stranu bočnice nainštaloval lamely pôsobiace ako spojler. Tak to tu naozaj ešte nebolo.

21.10.2015 12:00
Yokohama - aerodynamická pneumatika Foto:
Trik experimentálnej pneumatiky Yokohama spočíva v lamelách umiestnených na bočniciach plášťa.
debata

Zatiaľ ide len o fázu vývoja, ale Yokohama to so svojím novým patentom aerodynamicky optimalizovanej pneumatiky myslí vážne. Trik spočíva v umiestnené lamiel na vonkajšej strane bočnice. Lenže ako dosiahnuť aerodynamický efekt, keď sa pneumatiky otáčajú. A presne o to ide. Rotáciu kolies využil japonský výrobca pneumatík vo svoj prospech.

Ak sa lamely nachádzajú v hornej časti rotácie, pomáhajú znížiť aerodynamický odpor pneumatiky a, naopak, keď sú lamely v spodnej časti rotácie, podieľajú sa na potlačení aerodynamického vztlaku, pneumatiku teda tlačia smerom k ceste. Výsledkom má byť zlepšenie dynamiky, zníženie spotreby a vyššia bezpečnosť.

Zatiaľ sú k dispozícii len počítačové simulácie nového experimentálneho plášťa, ale na autosalóne v Tokiu ho Yokohama ukáže verejnosti. Tam pravdepodobne odhalí aj svoje ďalšie zámery. Otázne je, či by z hľadiska aerodynamiky nebolo jednoduchšie kolesá aj s pneumatikami ukryť pod plášť karosérie, tak ako to robila česká Tatra už v tridsiatych rokoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatiky #Yokohama
Články podľa značiek