Mazda CX-9: Prvá skica je vonku. Premiéra ešte tento mesiac

Po konceptoch Koeru a RX-Vison z Tokia pripravuje Mazda na motoršou v Los Angeles čosi bližšie realite. Predstaví tu druhú generáciu veľkého SUV CX-9.

09.11.2015 18:18
Mazda CX-9 - skica Foto:
Nová generácia najväčšieho SUV Mazdy bude mať dizajn v štýle Kodo a techniku Skyactiv. Najsilnejším motorom však bude 4-valec.
debata

Mazda CX-9 bola najmä americkou doménou. V portfóliu slúžila neuveriteľných deväť rokov. To bolo dosť aj napriek jej nestarnúcemu dynamickému vzhľadu. Predávala sa tiež v Európe, no jej limitom bol smädný 3,6-litrový 6-valec. No kto nemal príliš hlboko do vrecka, dostal komfortný, priestranný a cenovo relatívne dostupný model. Kariéra prvej generácie je ale definitívne na konci. V Los Angeles uvidíme tu druhú, a to už 17. novembra.

Automobilka z Hirošimy avizuje jej príchod prvou skicou exteriéru. Je zrejmé, že nové veľké SUV sa bude držať súčasného receptu Mazdy na úspech. To znamená dizajn v štýle Kodo a úsporné technológie Skyactive. Tvarom síce pripomína tokijský koncept Koeru, no ten naznačil o číslo menší model CX-7, ktorý príde až po deviatke. Veľa informácií o novinke zatiaľ nemáme, no isté je, že z ponuky vypadnú veľkoobjemové 6-valce.

CX-9 si bude musieť vystačiť zo 4-valcami. Na vrchole sa tak usadí atmosférický agregát s 2,5 Skyactiv-G, známy zo sedanu a kombi Mazda 6. Dynamika by utrpieť príliš nemala. Očakáva sa totiž výrazne nižšia hmotnosť a lepšia aerodynamika. Pochopiteľne, cieľom je nižšia spotreba paliva. Základná verzia nemá vážiť viac ako 1 700 kg. V Los Angeles možno ešte neuvidíme produkčný model, ale čosi, čo sa od neho nebude príliš líšiť, ako to urobila Mazda napríklad s premiérou malej dvojky a crossoverom CX-3.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mazda #Mazda CX-9
Články podľa značiek