Kia dostala chuť na blato. Predstavila tri terénne koncepty

Pre výstavu SEMA v Las Vegas pripravila automobilka Kia vskutku zaujímavé koncepty. Pomerne konzervatívna automobilka totiž svojimi tromi výtvormi mieri rovno do lesov a zákutí plných blata.

13.11.2015 12:00
Kia Sorento Pacwest Adventure Concept Foto:
Kia ukázala, ako vie upraviť Sorento pre ťažký terén.
debata
Pre európsky trh je bezpochyby najzaujímavejším konceptom Sorento Pacwest Adventure Concept. Pod zložitým názvom sa ukrýva štúdia výrazne upraveného Sorenta schopného prekonávať najťažší možný terén. Auto má byť ukážkou možností automobilky a zároveň akýmsi pripomenutím skutočnosti, že ani najnovšie SUV tejto značky stále nestratili schopnosť pohybovať sa aj mimo spevnených ciest. Sorento Pacwest je vybavené špeciálnym podvozkom s upravenými ramenami, pružením aj brzdami, terénnymi pneumatikami a oceľovými plátmi chrániacimi podvozok auta. O úpravách pohonu sa v oficiálnej správe veľa nehovorí, sanie motora vyvedené šnorchlom popri pravom A-stĺpiku však naznačuje, že upravené Sorento sa nezľakne ani hlbších brodov.
Kia Sorento Pacwest Adventure Concept
Kia Sorento Pacwest Adventure Concept
+6Kia Sorento Pacwest Adventure Concept
Nemenej zaujímavým konceptom je aj Kia Forte Koup Mud Bogger. Ten je však sériovej produkcii vzdialený ešte výraznejšie, okrem patrične upraveného podvozku s obrovskými kolesami totiž dostal aj čistokrvný športový interiér prezrádzajúci ambície automobilky vo vytrvalostných terénnych súťažiach. O sériovej výrobe niečoho podobného samozrejme nemôže byť ani reč, ako demonštrácia kompetencií v oblasti úprav terénnych áut však Forte Koup Mud Bogger slúži výborne.
Kia Forte Koup Mud Bogger
Kia Forte Koup Mud Bogger
+3Kia Forte Koup Mud Bogger
Tretím do partie je Kia Sedona Photo Safari Concept. V tomto prípade ide o ideálneho partnera pre profesionálnych fotografov, ktorí sa potrebujú presúvať ťažkými terénmi a nechcú byť pritom obmedzovaní priechodnosťou svojho auta. Kórejský špeciál je opäť vybavený výrazne upraveným podvozkom s mohutnými kolesami (s pneumatikami 265/65 R 17) zabezpečujúcimi veľkú svetlú výšku, celou armádou prídavných svetlometov (samozrejme LED) a vnútorným vybavením suplujúcim pojazdnú kanceláriu (vrátane veľkého grafického monitora a všetkého potrebného náradia).
Kia Sedona Photo Safari Concept
Kia Sedona Photo Safari Concept
+6Kia Sedona Photo Safari Concept

Ani jeden z konceptov sa podľa tvrdení automobilky do sériovej výroby nedostane, či sa však ani v teritóriu Severnej Ameriky neschyľuje k nejakým individuálnym úpravám tamojších modelov, až tak isté predsa len nie je.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #terénne auto
Články podľa značiek