Subaru Impreza 4-door: Z konceptu 5-door vznikne sedan

Po koncepte Impreza 5-Door, ktorá naznačila budúce tvary hatchbacku, ukáže Subaru v Los Angeles aj sedan. Zatiaľ tu máme len jedinú skicu. Či sa však dostane do Európy, nie je isté.

16.11.2015 12:00
Subaru Impreza Sedan Concept Foto:
Jediná skica odhaľuje na Subaru pomerne atraktívny dizajn. Vychádza zo štúdie 5-dverového hatchbacku.
debata
Subaru Impreza dnes nie je súčasťou európskej ponuky, predáva sa len na vybraných trhoch. Na starom kontinente nasadilo Subaru namiesto nej len jej zvýšenú verziu XV, ktorá hrá na strunu priaznivcom crossoverov. Už dlhšie sa však šušká o tom, že klasická Impreza, ktorá bola aj v Európe ešte nedávno pojmom, by sa vrátiť mohla. O to viac, že v Tokiu ukázala japonská automobilka štúdiu hatchbacku Impreza 5-door Concept, ktorá nemá ďaleko od finálneho produktu.

Tokijský exponát sa však stane aj základom ďalšej realistickej štúdie Imprezy, tentoraz s karosériou sedanu. A hoci máme k dispozícii zatiaľ len jedinú skicu profilu, s najväčšou pravdepodobnosťou si zachová prednú masku štúdie 5-door. Rozdiel je evidentný vzadu, kde pribudol kufor. Karoséria bude nepochybne dlhšia, ale o koľko, to nevieme. Spomenúť môžeme len rozmery hatchbacku, ktorý mal na dĺžku 4 400, na šírku 1 880 a výšku 1 440 mm. Nápravy boli od seba vzdialené 2 670 mm.

Oba modely bude spájať úplne nová modulárna platforma, ktorú budú mať spoločnú aj ďalšie novinky. A tých má byť požehnane, keďže si Subaru vytýčilo do roku 2020 veľký ofenzívny plán. O technike pod kapotou nepadlo zatiaľ ani slovo. Je však možné, že štúdia skrýva v útrobách hybridnú štvorkolku z konceptu Viziv 2, ktorá kombinuje boxer 1,6 Turbo z kombi Levorg so zadným elektromotorom. Výstavnú premiéru absolvuje Impreza Sedan Concept 18. novembra v Los Angeles.

Na rozdiel od hatchbacku nemá sedan veľa šancí na európsku kariéru. Na jeho základe by však mohla vzniknúť aspoň športovo ladená verzia VRX STi, ktorá sa stále predáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Subaru #Subaru Impreza #autosalón Los Angeles 2015 #Subaru Impreza 4-door
Články podľa značiek