Kia Niro 2016: 'Kórejský Prius' príde už budúci rok

Kia plánuje uviesť na trh svoj prvý full-hybrid. Dostane názov konceptu Niro, aj keď dizajnovo s ním nebude mať nič spoločné. Na rozdiel od Priusu však Kia spojí svoj hybridný pohon s crossoverom.

20.11.2015 16:00
debata
Kia Niro bude globálnym modelom. Aj preto je... Foto: Kia
Kia NIro - 2016 skica Kia Niro bude globálnym modelom. Aj preto je dizajn tohto crossoveru pomerne konzervatívny. Postavená bude na vlastnej platforme.

Kia nie je v hybridoch úplným nováčikom. Spomeňme hybridnú Optimu, vyrábanú od roku 2011. Jej elektromotor s výkonom 30 kW v prevodovke však nemal šancu na svetový úspech, tak ako full-hybridný systém v Toyote Prius. Do budúcna má ale kórejská automobilka oveľa väčšie plány. Už budúci rok predstaví svoj nový hybridný model Niro. Nepleťte si ho s „uleteným“ konceptom Niro, ktorý predstavila v roku 2013 na autosalóne vo Frankfurte.

O pohon sa postará benzínový 4-valec 1,6 GDI s... Foto: Kia
Kia NIro - 2016 skica O pohon sa postará benzínový 4-valec 1,6 GDI s Atkinsonovým cyklom s výkonom 77 kW a elektromotor.

Jediným spoločným bodom bude skutočnosť, že aj sériové Niro má byť crossover. Spojiť hybridný pohon s touto kategóriou je dobrý nápad. Predaj hybridov a crossoverov totiž stále rastie. Niro by tak malo šance na úspech. Z prvej zverejnenej skice vidíme, že pôjde o pomerne konvenčný zvýšený hatchback s typickým tigrím nosom. A hoci Kia o ňom zatiaľ veľa neprezradila, možno dedukovať, že pod kapotou sa bude nachádzať Atkinsonov 4-valec 1,6 GDI, ktorý nedávno predstavil Hyundai s avízom, že ide o motor určený pre hybridy.

Takže výkon by mal byť 77 kW a s elektromotorom ešte viac. Jeho parametre Kia neprezradila. Vieme len to, že kapacita li-ion akumulátorov má byť 1,56 kWh. Premiéra čaká novinku, postavenú na vlastnej platforme, už začiatkom budúceho roka. Tipovať môžeme januárový autosalón v Detroite alebo ten newyorský v apríli. Neskôr sa má Niro predstaviť aj v plug-in hybridnej verzii so zväčšenou zásobou akumulátorov, ktoré mu umožnia čisto elektrickú prevádzku niekoľko desiatok kilometrov. Keďže pôjde o globálny model, stretneme sa s ním aj v Európe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #hybrid #Kia Niro
Články podľa značiek