Subaru Impreza 4-door: Nový sedan zatiaľ len ako koncept

Už na budúci rok spustí Subaru predaj novej generácie kultovej Imprezy. Predchádzajú jej dva koncepty. Po tom tokijskom s karosériou hatchback je na rade sedan, debutujúci na autosalóne v Los Angeles. Ak by dorazil do série v tejto podobe, je sa na čo tešiť.

24.11.2015 12:00
debata
Koncept 4-dverovej Imprezy má na Subaru... Foto: Subaru
Subaru Impreza Sedan Concept - 2015 Koncept 4-dverovej Imprezy má na Subaru mimoriadne dynamické krivky. Tie vychádzajú z nového dizajnového jazyka Dynamic x Solid.

Krása a Subaru nepatria celkom k sebe. Konzervatívna japonská automobilka preslávená svojimi motormi boxer a stálym symetrickým pohonom oboch náprav nás už niekoľkokrát sklamala dizajnom svojich modelov. Ako posledný príklad môžeme spomenúť nie príliš vydarenú transformáciu konceptu VRX STi do sériovej podoby. Dúfajme, že s novou Imprezou, ktorá sa má dostať na trh už na budúci rok, to bude lepšie. Avíza v podobe dvoch štúdií vyzerajú totiž sľubne.

Štúdia má rázvor 2 669 mm a dĺžku 4 554 mm.... Foto: Subaru
Subaru Impreza Sedan Concept - 2015 Štúdia má rázvor 2 669 mm a dĺžku 4 554 mm. Tieto rozmerové parametre by mali byť veľmi blízke sériovému modelu.

Po tej tokijskej, kde sa Impreza ukázala v podobe športovo ladeného hatchbacku 5-Door Concept, prišiel na rad v Los Angeles aj sľubovaný sedan 4-Door Concept. Štúdia má zatiaľ skôr štylistické posolstvo, keďže o technike nepadlo v tlačovej správe ani na motorshow jediné slovo. V každom prípade, 4-dverový sedan má mimoriadne emotívne krivky nazývané Dynamic x Solid a pôsobí skôr ako kupé. Predná 6-uholníková maska aj svetlá pochádzajú z Tokia, no vzadu máme splývavú kabínu a krátku kapotu kufra.

Športový akcent dodávajú konceptu nielen... Foto: Subaru
Subaru Impreza Sedan Concept - 2015 Športový akcent dodávajú konceptu nielen splývavé línie v štýle kupé, ale aj efektné červeno-strieborné 19-palcové disky kolies.

Červená štúdia s vylešteným lakom Ruby Red Metalic a stojaca na efektných červeno-strieborných 19-palcových diskoch má na dĺžku 4 554 a na šírku 1 778 mm. To je o čosi viac v porovnaní s tokijským hatchbackom. Oba koncepty však spája identický rázvor náprav 2 669 mm, ktorý môžeme považovať za definitívu aj pre sériovú verziu. Technologický imidž sa snaží fiktívna Impreza navodiť pomocou full-LED reflektorov v predných aj zadných svetlách. Tie predné majú vraj evokovať jastrabí pohľad.

Podľa Subaru je Impreza Concept postavená na úplne novej platforme, čo pravdepodobne vylučuje spojitosť s novým Levorgom. A zmeny majú nastať aj pod kapotou, kde sa objaví benzínový boxer, s deaktiváciou polovice valcov. Trúfame si odhadnúť, že ide o nové turbo s objemom 1,6 litra, spojené s prevodovkou CVT a pohonom oboch náprav, podobne ako pri Levorgu. No nie je vylúčené, že nás môže v sérii čakať aj prekvapenie v podobe hybridu, odvodeného zo štúdie Viziv.

Či sa Impreza dostane po dlhšej odmlke aj do Európy, je zatiaľ otvorenou otázkou. Zatiaľ jej pozíciu supluje crossover XV a sedan WRX STi. A čiastočne aj nový Levorg, ktorý je ale v ponuke výlučne s karosériou kombi.

Subaru Impreza Sedan Concept - 2015
Subaru Impreza Sedan Concept - 2015
+3Subaru Impreza Sedan Concept - 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Subaru #Subaru Impreza #autosalón Los Angeles 2015 #Subaru Impreza 4-door
Články podľa značiek