Easy-R: Automat pre Daciu bude 'robot'. Priplatíte si asi 600 eur

Už vo Frankfurte nad Mohanom ukázala rumunská Dacia svoju novú automatickú prevodovku. Pôjde o najlacnejšie možné riešenie – robotizovaný manuál s piatimi prevodovými stupňami. Dnes vieme o ňom viac.

27.11.2015 12:00
debata (1)
Nová prevodovka sa dostane do modelov Sandero,... Foto: Dacia
Dacia - automatická prevodovka Easy-R Nová prevodovka sa dostane do modelov Sandero, Sandero Stepway a Logan MCV. Voliteľná bude výlučne v kombinácii s benzínovým 3-valcom 0,9 TCe s výkonom 66 kW.

Dacia, ktorá donedávna neponúkala ani len tempomat, sa začína zaujímať aj o náročnejších zákazníkov. Po prvýkrát vo svojej histórii tak ponúkne automatickú prevodovku. Dostala názov Easy-R a Dacia ju ponúkne v modeloch Sandero, Sandero Stepway a kombi Logan MCV. Bežný Logan by mal ostať pri 5-stupňovom manuáli. Novým automatom však rumunská automobilka rozhodne neprekročila svoj lowcostový imidž. Ide o najlacnejšie možné riešenie. Klasický automat aj dvojspojková prevodovka by boli jednoducho príliš drahé.

Okrem tradičných režimov D, N a R umožní režim... Foto: Dacia
Dacia - automatická prevodovka Easy-R Okrem tradičných režimov D, N a R umožní režim M aj manuálny výber prevodových stupňov.

Dacia dala prednosť 5-stupňovej robotizovanej prevodovke. Tá si vyžaduje až o štvrtinu menej dielcov ako automat s hydrodynamickým meničom. To má prevodovke zaručiť nielen nízku cenu, ale aj lacný servis a vysokú spoľahlivosť, ktorá je pre zákazníkov Dacie, predávanej najmä vo východnej Európe a na Balkáne veľmi dôležité. Prevodovky strávili na testovacích stoliciach 130 000 hodín a tiež absolvovali 120 000 kilometrov v reálnych prevádzkových podmienkach. Cena novej prevodovky má byť 600 eur, pričom si za ňu môžete priplatiť len ak sa rozhodnete pre preplňovaný benzínový trojvalec 0,9 TCe (66 kW) so štart-stop systémom.

To síce neznie príliš lákavo, ale svoj účel, teda ľahšie ovládanie bez spojkového pedálu, nový automat určite splní. Režimy budú tradičné (D,N,R), pričom prevodovka umožní aj manuálny výber prevodových stupňov v režime M. Výhodou je aj skutočnosť, že toto riešenie nebude mať zásadný vplyv na zvýšenie priemernej spotreby paliva. Tá sa má pohybovať medzi 4,9 až 5,1 litrami na 100 kilometrov. Najlacnejšie Sandero 0,9 TCe Easy-R by malo stáť 9 690 eur. Sandero Stepway s tým istým motorom 10 490 a kombi Logan MCV Easy-R 10 290 eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #automatická prevodovka #Dacia Easy-R
Články podľa značiek