Lada Vesta a Xray prídu do Európy. Je to oficiálne. S motormi Euro 6

AvtoVaz už spustil produkciu nového sedanu Lada Vesta a čoskoro príde na rad aj crossover Xray. K expanzii na západoeurópske trhy však novinkám zatiaľ bránia motory, nespĺňajúce emisnú normu Euro 6. Ruský výrobca však potvrdil, že oba modely upraví.

02.12.2015 16:00
debata (12)
Lada Vesta má pod kapotou zatiaľ len motor... Foto: AvtoVaz
Lada Vesta - 2016 Lada Vesta má pod kapotou zatiaľ len motor spĺňajúci nižšiu emisnú normu Euro 5. Oznámené úpravy elektroniky a výfukového traktu však umožnia splniť Euro 6 a expandovať Veste na západ.

Lada Vesta a crossover Xray sú nové nádeje ruského AvtoVazu. O odbyt na tradičných trhoch v Rusku, Ázii či Južnej Amerike sa báť nemusia. Expanzii na vyspelé trhy Európskej únie im však stoja v ceste motory, ktoré zatiaľ neplnia emisnú normu Euro 6. AvtoVaz však teraz definitívne potvrdil, že pripravuje verzie schopné homologizácie aj na západ od Ruska.

Podobné emisné úpravy čakajú aj crossover Lada... Foto: AvtoVaz
Lada Xray - 2016 Podobné emisné úpravy čakajú aj crossover Lada Xray. Ten bude dostupný aj s pohonom oboch náprav.

Úpravám sa nevyhne motor ani výfukový trakt. Riadiaca jednotka dostane nový softvér a počítať máme aj so snímačmi prúdenia vzduchu s digitálnym výstupom a novým katalyzátorom. Pritom by ale podľa AvtoVazu nemalo dôjsť k zníženiu výkonu motora. Zatiaľ sa Vesta vyrába len s jediným motorom – štvorvalcom 1,6i s výkonom 78 kW spĺňajúcim nižšiu emisnú normu Euro 5. Na normu Euro 6 prešli iba exportné verzie Nivy.

Kým sedan Lada Vesta je od konca novembra v predaji na ruskom trhu, crossover Xray príde na rad v polovici februára budúceho roka. Tiež so 4-valcom 1,6i (78 kW). Neskôr sa však paleta motorov, podobne ako pri Veste, rozšíri o silnejšiu verziu s výkonom zvýšeným na 84 kW. Exkluzívne pre Xray je pripravený aj väčší motor 1,8i pre verziu s pohonom oboch náprav. Ponuku Vesty obohatí kombi, hatchback aj zvýšené kombi Vesta Cross.

Kedy sa verzie nových Lád s motormi Euro 6 dostanú do strednej a západnej Európy však automobilka zatiaľ nešpecifikovala. Skôr ako v roku 2017 to však asi nebude. Najprv bude musieť AvtoVaz uspokojiť dopyt na domácom trhu a v tradičných teritóriách Lady.

Lada Vesta - 2016
Lada Vesta - 2016
+26Lada Vesta - 2016
Lada Xray - 2016
Lada Xray - 2016
+14Lada Xray - 2016

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Lada Vesta #lada Xray #AvtoVaz
Články podľa značiek