Honda zrýchľuje. Predstaví 10-stupňový automat, plug-in hybrid aj elektromobil

Honda doháňa zmeškané. V Európe sa chce opäť vrátiť na výslnie. Pomôcť má nový model aj nové technológie.

08.12.2015 12:00
Honda - prevodovka Foto:
Technologickou vychytávkou nového európskeho Civicu sa má stať 8-stupňová dvojspojková prevodovka. Vo vývoji je však aj 10-stupňový automat.
debata

Nie je to tak dávno, čo bola Honda v Európe pojmom. Ešte v roku 2007 predala na starom kontinente približne 300 000 áut. Postupne však strácala dych. Redukcia modelovej palety a rezignácia na požiadavky Európanov zrazili jej predaje na vlaňajších 132 000 vozidiel. Tento rok bol však jasným avízom, že chce späť na výslnie. Prišlo modernizované SUV CR-V, nový crossover HR-V, inovovaný Civic, Civic Tourer, ostrý Civic Type-R aj nové technológie v podobe 9-stupňovej prevodovky, asistenčných systémov či prvý preplňovaný agregát 2,0 i-VTEC Turbo.

Vodíkový sedan Clarity Fuel Cell sa stane... Foto: Honda
Honda Clarity Fuel Cell - 2016 Vodíkový sedan Clarity Fuel Cell sa stane základom aj pre plug-in hybrid a čistý elektromobil.

A ofenzíva má pokračovať ďalej. Honda predstavila v USA X. generáciu Civicu, zatiaľ v podobe sedanu, ktorá má doraziť do Európy s novými motormi 1,5 i-VTEC Turbo a trojvalcom 1,0 i-VTEC Turbo, ale aj s 8-stupňovou dvojspojkou. Zároveň na autosalóne v Tokiu oznámila, že pripravuje nový 10-stupňový automat, čo je vzhľadom na aktuálnosť toho 9-stupňového od ZF prekvapujúce. Pravdou však je, že v súvislosti s ním sa už napríklad v USA objavili sťažnosti zákazníkov. Novú prevodovku si tak Honda vyvinie autorskými silami. A nielen to, čaká nás aj plejáda nových športových modelov.

Okrem superšportu Hondy NSX dorazí aj menší... Foto: Honda
Honda NSX - 2016 Okrem superšportu Hondy NSX dorazí aj menší konkurent S2000 pre Porsche Cayenne a Alfu Romeo 4C.

Ako prvý má prísť dlho očakávaný 600-koňový hybridný superšport NSX, ktorý nie a nie dostať sa na výrobné linky. Stane sa tak až na jar. Doplniť ho má otvorená verzia roadster , ostrá verzia NSX Type R aj sparťanský okruhový špeciál. Okrem toho sa chystá aj čosi lacnejšie. Konkurent pre Porsche Cayman a Alfu 4C, teda kupé s centrálne uloženým preplňovaným dvojlitrom, ktorý by mohol zaplátať dieru po kultovom roadsteri S2000. A šušká sa aj o maličkom roadsteri S1000, ktorý sa zatiaľ predstavil len v japonskej verzii S660.

Flotilové emisie má zas zraziť úplne nový elektrický športiak, ktorého techniku Honda testuje v koži súčasného hybridného kupé CR-Z. Dostať má až štyri elektromotory, každý pre jedno z kolies, čo by umožnilo úžasnú stabilizáciu v zákrutách v duchu súčasného vektorovania SH-AWD (Super-Handling All Wheel Drive). Pomôcť má aj riadenie zadných kolies P-AWS (Precision All-Wheel-Steer). Ponuku tiež doplní vodíkový sedan Clarity Fuel Cell a plug-in hybrid s elektrickým dojazdom až 80 km a dokonca aj čistý elektromobil na jeho platforme.

Na vývoji plug-in hybridnej technológie pritom pracuje Honda s koncernom General Motors. Väčšinu zo spomínaných noviniek by mala predstaviť Honda ešte do roku 2020.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda
Články podľa značiek