Hyundai Ioniq: Kórejská 'Ampera' je na ceste. Dostane tri ekopohony

Hyundai uvedie už v januári na domácom trhu svoj prvý rýdzo ekologický model. Zákazníci budú môcť vyberať až z troch druhov pohonov – elektrického, hybridného a plug-in hybridného. Ioniq bude vlastne prvým autom na svete s takýmito možnosťami.

07.12.2015 21:30
Hyundai Ioniq - 2016 Foto:
Automobilka zatiaľ zverejnila jedinú fotografiu siluety. Z nej možno vyčítať, že na rozdiel od tri roky starého konceptu bude sériový Ioniq praktickým 5-dverovým liftbackom.
debata
Ekologické pohony sa nám spájajú skôr s Toyotou alebo Chevroletom (Volt/Ampera), lenže aj Kórejci si brúsia zuby na tento rastúci segment trhu. Nesmelé krôčiky s hybridnou Kiu Optima či Hyundaiom Sonata alebo aj aj vodíkovým ix 35 Fuel Cell majú za sebou a teraz ide do tuhého. Už v januári spustí Hyundai na domácom kórejskom trhu predaj ekologického modelu Ioniq, ktorý bol od začiatku vyvíjaný pre tento typ pohonu. Aj preto disponuje vlastnou platformou.

S názvom Ioniq, ktorý je akronymom slov Ion (elektricky nabití atóm), unique (jedinečnosť) a písmena Q, ktoré je v logu, sa pritom nestretávame po prvýkrát. Hyundai ho už použil pred troma rokmi na pôsobivej štúdii dvojdverového kupé s plug.in hybridnou sústavou a krídlovými dverami. Sériový Ioniq bude však podľa prvej zverejnenej siluety praktickejším 5-dverovým liftbackom so silne aerodynamickým akcentom. Spájať by ich však mal hybridný pohon.

Koncept bol vybavený litrovým benzínovým 3-valcom (45 kW) vo funkcii range-extenderu, teda s predlžovačom dojazdu, ktorý v spojení s generátorom zásoboval elektrickou energiou li-ion akumulátory alebo priamo 80 kilowattový trakčný elektromotor, podobne ako je to pri známom Ople Ampera a Chverolete Volt, alebo aj pri Mitsubishi Outlander PHEV. Podľa prvej oficiálnej správy ale Ioniq takúto koncepciu pohonu nakoniec nedostane.

Zákazníci budú mať však na výber čistý elektromobil s vysokokapacitnými li-ion akumulátormi, klasický benzínový hybrid s pomocným elektromotorom alebo plug-in hybrid s výkonnejším elektromotorom a väčšou zásobou akumulátorov, ktorá umožní krátku, čisto elektrickú prevádzku. Všetky tri verzie budú postavené na tej istej platforme a s tou istou karosériou. Hyundai nezabudol pripomenúť, že je prvým výrobcom, ktorý ponúkne takúto zostavu ekopohonov.

Po svetovej premiére v januári v Kórei bude Hyundai Ioniq v marci 2016 vystavený na ženevskom autosalóne a ešte v tom istom mesiaci aj na motorshow v New Yorku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Hyundai Ioniq
Články podľa značiek