Citroën, Peugeot, Toyota: Trio nových dodávok príde na jar

Citroën, Peugeot a Toyota prichádzajú s novou generáciou malých úžitkových vozidiel. Nahradia pôvodný Jumpy, Expert a starý Proace. Majú nové mená aj platformu.

22.12.2015 06:00
debata (2)
Peugeot Traveller, Citroën Spacetourer a Toyota... Foto: Peugeot
Peugeot Traveller Peugeot Traveller, Citroën Spacetourer a Toyota Proace budú spočívať na novej platforme. Pôjde o identické osobné a úžitkové dodávky. Odlišovať sa budú len dizajnom.

Toyota a koncern PSA sa na vzájomnej spolupráci v oblasti úžitkových vozidiel dohodli už v roku 2012. Jej prvým výsledkom bola Toyota Proace, ktorá sa stala súrodencom Citroënu Jumpy a Peugeotu Expert, teda francúzskych úžitkových dvojičiek. Toyota tak v triu nahradila výpadok Fiat Scudo. Talianska automobilka sa totiž rozhodla z kooperácie vycúvať. Lenže súčasné modely nie sú práve nováčikmi a tak ich čaká generačná výmena. Stane sa tak už na jar v Ženeve.

Citroën použije typické predné lamely. Foto: Citroen
Citroen Spacetourer Citroën použije typické predné lamely.
Trojičky majú byť postavené na úplne novej platforme. Tentoraz sa na vývoji podieľala už aj samotná Toyota. Výrobu však zabezpečia opäť Francúzi v závode Sevelnord na severe Francúzska. Odlišovať sa budú len dizajnom čelných partií. Najodlišnejší bude práve japonský súrodenec, ktorý tvarom prednej masky evokuje Avensis a Auris. Peugeot zas dostane svetlá s imitáciou pazúrov a Citroën dve horizontálne lamely. Do interiéru nás ani jedna z automobiliek nepustila.
Najvýraznejším členom rodiny bude Toyota Proace... Foto: Toyota
Toyota Proace Najvýraznejším členom rodiny bude Toyota Proace s maskou evokujúcou súčasný Avensis.

A tajomstvom sú aj ďalšie informácie. Každopádne môžeme pod prednými kapotami očakávať 1,6-litrové a dvolitrové naftové motory BlueHDi a tiež nejakú tú benzínovú ponuku, napríklad preplňovaný motor 1,6 THP. Viac sa dozvieme v Ženeve. Zaujímavý je fakt, že hoci trojičky ešte neabsolvovali svetovú premiéru, vo vrecku už majú päť hviezdičiek z testov EuroNCAP, a to ako jediné dodávky v tomto roku. Poponáhľať sa bolo dobrým rozhodnutím. Budúci rok bude totiž metodika crashtestov opäť prísnejšia.

Citroen Spacetourer
Citroen Spacetourer
+5Citroen Spacetourer

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Citroen #Peugeot #Citroën Spacetourer #Toyota Proace #Peugeot Traveller
Články podľa značiek