Renault Mégane RS 2017: Bude vyzerať takto?

Emisné limity zasiahnu aj jeden z najlepších hothatchov planéty. Nový Mégane z dielne Renault Sportu sa totiž bude musieť rozlúčiť s preplňovaným dvojlitrom. Zatiaľ tu máme prvé fotografie, ktoré budú pravdepodobne pochádzať priamo automobilky.

23.12.2015 06:00
Renault Mégane RS - 2017 Foto:
Najvýkonnejší Mégane sa nevyhne aerodynamickým úpravám. Väčšie sacie otvory zabezpečia dostatok kyslíka pre preplňovaný agregát zatiaľ neznámeho objemu. Celá predná časť je inšpirovaná vrcholovou verziou RS 275 Trophy.
debata

S príchodom nového Mégane, predstaveného na jesennom autosalóne v Frankfurte nad Mohanom, sa pochopiteľne začalo hovoriť aj o ostrej verzii RS. Lenže zatiaľ to s francúzskym hothatchom nie je až také horúce. Výroba súčasného RS pobeží až do konca budúceho roka. Predáva sa viac ako dobre, dopyt dokonca medziročne stúpol. Takže RS bude poslednou verziou novej generácie. Premiéra je naplánovaná až na rok 2017. Zatiaľ sa musia priaznivci rýchlych Renaultov uspokojiť s „náhradou“ vo forme Mégane GT s preplňovaným agregátom 1,6 TCe a výkonom vyladeným na 151 kW.

Mégane RS už nedostane 3-dverovú karosériu.... Foto: Renault
Renault Mégane RS - 2017 Mégane RS už nedostane 3-dverovú karosériu. Podobne ako menšie Clio RS tak ponúkne aj viac úžitku a komfortu.

Teraz sa na tému Mégane RS rozhovoril šéf predaja a marketingu divízie Renault Sport, Regis Fricotte. Potvrdil, že s 3-dverovou karosériu už RS nepočíta. Slabé predaje trojdverovej verzie Mégane viedli totiž v Paríži, podobne ako pri menšom Cliu, k rozhodnutiu, že nový Mégane dostane na rozdiel od dosluhujúcej generácie len tri karosárske verzie. A trojdverový hatchback medzi nimi určite nebude. Podľa Fricotta to nie je problém. „Aj 5-dverové auto môže byť dostatočne športové,“ uviedol. Isté je aj to, že nový Mégane RS už nedostane dvojlitrový motor.

Dôvody sú zrejmé. „ Súčasný dvojliter síce zodpovedá našim výkonovým požiadavkám, ale problémom je, že pri ňom už nie je možné znížiť spotreba paliva,“ dodal. Podľa Fricotta nie je cieľom vývojárov, aby bol nový Mégane RS najsilnejším modelom vo svojom segmente. „Už so súčasnou generáciou sme ukázali, že výkon nie je všetko. Je to len jedna zo súčastí rovnice.“ Aký motor však RS dostane, je zatiaľ tajomstvom. Vo všeobecnosti sa očakáva, že pôjde o ďalší tuning preplňovaného agregátu 1,6 TCe z Mégane GT, ktorý by mohol mať po úpravách až extrémnych 224 kW.

Difúzor zvyšujúci prítlak ozdobia dve koncovky... Foto: Renault
Renault Mégane RS - 2017 Difúzor zvyšujúci prítlak ozdobia dve koncovky výfuku. Chýbať nebude ani efektná grafika zadných svetiel, ktoré sa takmer dotýkajú loga.

Priaznivci divízie RS by však iste radšej uvítali väčší motor 1,8 TCe, ktorý sa rodí pre potreby dlho očakávaného kupé Alpine s centrálne uloženým motorom. Potom by mohol ísť výkon ešte vyššie, prípadne by RS ťažilo aspoň z väčšieho krútiaceho momentu. Otázkou ostáva aj použitie prevodovky. O tej vraj nebolo v Paríži podľa Fricotta stále rozhodnuté. Boj sa vedie medzi 6-stupňovým manuálom, alebo dvojspojkou. Dobré predajné výsledky menšieho Clia RS, ktoré prešlo aj napriek pôvodným obavám na dvojspojkovú prevodovku, však dávajú väčšie šance práve automatu. Špekuluje sa ale aj o tom, že Mégane RS by mohol nakoniec ponúknuť obe alternatívy.

Takmer isté je, že Mégane RS dostane na zvýšenie stability riadenú zadnú nápravu 4Control. Tou sa napokon môže pochváliť už aj jeho menej výkonný súrodenec s prívlastkom GT, čo posunie jazdné vlastnosti RS v porovnaní s konkurenciou o triedu vyššie. A čo dizajn? Tak ten naznačujú prvé fotografie, ktorých pôvod však nie je celkom jasný, pretože automobilka zatiaľ nič oficiálne nezverejnila. Každopádne to vyzerá na poriadne nabrúsený hothatch, inšpirovaný doteraz najvýkonnejšou verziou RS 275 Trophy. Agresívne predné krídlo aj dvojica výfukov v difúzore naznačujú, že napriek zmenšeniu objemu motora neprídu budúci majitelia ani o miligram adrenalínu.

Renault Mégane RS - 2017
Renault Mégane RS - 2017
+1Renault Mégane RS - 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Renault Mégane RS #Renault Mégane
Články podľa značiek