Škoda Kodiaq: Veľké 'Yeti' chce konkurovať nemeckým SUV

Po ukončení výroby MPV s označením Roomster sa mladoboleslavská automobilka začína naplno venovať segmentu SUV a crossoverov. Nová generácia Škody Yeti má prísť až v roku 2017, no na budúci rok chystá premiéru veľkého SUV s označením Kodiaq.

28.12.2015 06:00
Škoda Kodiaq Foto:
Škoda predstaví nové SUV na budúci rok v Paríži. Zatiaľ tu teda máme len ilustrácie nezávislých grafikov.
debata (9)

Škoda pred časom naznačila, že v najbližších rokoch plánuje predstaviť až štyri modely z kategórií SUV a crossoverov. Vynovený Yeti sa predstaví širokej verejnosti až v roku 2017, a preto sa netrpezlivo očakáva príchod najnovšieho prírastku českej automobilky. Skloňovali sa názvy Snowman a Polar, ale nový model sa nakoniec bude volať Kodiaq. Ako možno tušíte, názov má pripomínať meno najväčšieho poddruhu medveďa hnedého.

Základom Škody Kodiaq má byť Volkswagen Tiguan, ale české SUV bude dlhšie aj vyššie. Na výber bude päťmiestne aj sedemmiestne prevedenie. Kodiaq má byť prelomovým modelom Škody aj z hľadiska výbavy. Ako prvé vozidlo z dielne Škoda má dostať head-up displej, satelitnú navigáciu s reálnym prenosom a možnosť vytvorenia hotspotu. O osvetlenie vozovky sa budú starať LED diódy a nárazníky dostanú agresívnejší vzhľad.

V hre boli názvy Snowman alebo Polar. Nové SUV... Foto: Autoexpres
Skoda SUV-Kodiaq 3 V hre boli názvy Snowman alebo Polar. Nové SUV sa ale nakoniec bude volať Kodiaq.

Zo začiatku sa má Kodiaq dodávať s tromi benzínovými a piatimi naftovými motormi. Základným prevedením bude 1,4 litrový motor TSI s výkonom 112 kW a so schopnosťou deaktivácie dvoch valcov. Výkonnejšiu verziu budú zastupovať dvojlitrové zážihové motory vyladené na 134, respektíve 164 kW. Priaznivci dieselových motorov si budú môcť vybrať z dvoch výkonnostných verzií dvojlitrového motora TDI. Slabší bude mať výkon 112 a silnejší 137 kW. Všetky varianty budú vybavené systémom štart/stop a rekuperáciou brzdnej energie.

V horizonte niekoľkých rokov sa predpokladá aj príchod plug-in hybridnej verzie. Najpravdepodob­nejšou sústavou je kombinácia 1,4 litrového motoru TSI s elektromotorom, čím by hybridný Kodiaq vykazoval normovanú spotrebu 2 litre benzínu na 100 km.

Škoda si určite nedáva malé ciele a spomínanými údajmi a posunom vpred v oblasti výbavy sa jednoznačne snaží ohroziť pozíciu SUV prémiových nemeckých značiek. Kodiaq by mal byť priamym konkurentom BMW X3, Audi Q5 alebo Mercedesu GLC. Tomuto cieľu bude zodpovedať aj predajná cena. Základná verzia by sa mohla predávať už od 24 000 eur, no cena vrcholného prevedenia môže vyskočiť až na 55 500 eur. Sériový model by mali predstaviť na budúci rok v Paríži.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #SUV #crossover #Škoda Kodiaq
Články podľa značiek