Audi Q5: Nová generácia má opäť najvyššie ciele

Rok 2016 dozaista prinesie množstvo automobilových noviniek. Nemecká automobilka Audi plánuje na jesennom autosalóne v Paríži predstaviť novú generáciu Audi Q5. Keďže ide o jeden z najpredávanejších modelov značky, očakávania priaznivcov sú vysoké.

29.12.2015 06:00
Audi Q5 Foto:
Audi Q5 sa verejonsti po prvý raz predstaví na autosalóne v Paríži.
debata

Základom najnovšej verzie Audi Q5 bude modulárna platforma MQB. Napriek tomu, že SUV bude o niečo väčšie, jeho hmotnosť klesne o 100 kilogramov. Zväčšenie karosérie ocenia hlavne cestujúci vzadu. Modulárna platforma MQB vznikla v spolupráci s Porsche, ktoré ho neskôr plánuje použiť pre model Macan.

Podstatnou zmenou v koncepcii modelu bude plošné použite systému Quattro. Súčasná generácia umožňovala zákazníkom voľbu medzi predným náhonom a pohonom 4×4, no o prvú možnosť nebol veľký záujem. Audi sa preto rozhodlo ponúkať novú „Q-päťku“ len ako štvorkolku. Motor by mal byť uložený priečne. Pokiaľ ide o prevodovku, výrobca zatiaľ spomína len automatickú, ale nižšie výbavy budú pravdepodobne vybavené manuálnou.

Audi Q5 bude mať za úlohu potvrdiť pozíciu... Foto: Audi
Audi Q5 2 Audi Q5 bude mať za úlohu potvrdiť pozíciu jedného z najpredávanješích modelov značky.

Základnými motormi budú benzínové a naftové dvojlitrové štvorvalce. Tie slabšie a úspornejšie budú mať výkon 190 konských síl, zatiaľ čo silnejšie vyprodukujú 245, respektíve 252 koní. Ekologické technológie zastupuje rekuperácia brzdnej energie a malý elektromotor, ktorý bude poháňať štartér. Audi Q5 bude vybavené matrixovými LED diódami a súčasťou vyšších výbav bude aj automatické parkovanie.

V roku 2017 by mali prísť na trh ďalšie vylepšenia. Jednou z nich bude plug-in hybridná verzia s výkonom 252 konských síl a 70 kilometrovým dojazdom na elektrinu. Druhou bude Audi RS Q5 poháňaná 2,5 litrovým päťvalcom s výkonom približne 400 koní. Vyšší výkon prinesie aj vystuženie karosérie, zníženie podvozku a zvláštne doplnky v interiéri.

Nová generácia Audi Q5 je prvým z SUV a crossoverov, ktoré sa automobilka rozhodla predstaviť do roku 2018. Nasledovať ju budú modely Q1 a Q8, pričom druhý menovaný bude elektromobil využívajúci technológiu e-tron. Výrobcovia sľubujú dojazd až 500 kilometrov.

Audi Q5

Nová generácia Audi Q5

Fotogaléria
Audi Q5 - interiér
Audi Q5 - interiér
+4Audi Q5 zboku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #crossover #Audi Q5
Články podľa značiek