Volvo XC40: Švédi pripravujú malý crossover

Švédska automobilka Volvo ponúka zákazníkom luxusné a bezpečné vozidlá. V modelovom rade 40 jej však chýba crossover. Túto medzeru už na budúci rok zaplní Volvo XC40, ktoré sa môže stať najpredávanejším modelom značky.

03.01.2016 07:00
2016-Volvo-XC40-koncept Foto:
Skutočnú podobu Volva XC40 ešte nepoznáme, ale nezávislé návrhy nám ju aspoň priblížia.
debata

Základom najnovšieho prírastku do rodiny Volva bude modulárna platforma CMA (Common Modular Architecture). Tá vznikla v spolupráci s čínskou materskou firmou Geely. Postupne ňou vybavia aj modely V40, S40 a niekoľko modelov Geely pre čínsky trh.

Najdôležitejšie dizajnové prvky si XC40-ka požičia od modelov XC90 a nedávno predstaveného S90. Ide hlavne o konkávnu mriežku s chrómovým rámom. Viceprezident dizajnového oddelenia Thomas Ingenlath však tvrdí, že nové Volvo bude mať jedinečný dizajn. Inými slovami, Volvo XC40 nebude len scvrknutá XC90-ka.

Všetko nasvedčuje tomu, že Volvo XC40 bude pôsobiť skôr ako drsné SUV, než ako uhladený crossover. Automobilka sa vyjadrila, že okrem štandardnej päťdverovej verzie neplánuje vyrábať ani dvojdverové modely ani crossoverové kupé podľa vzoru BMW. Ich hlavným cieľom je ponúknuť vozidlo, ktoré osloví široké spektrum zákazníkov.

Riaditeľ Volva Håkan Samuelsson potvrdil, že v modelovej rade 40 chýbalo malé SUV. Dodal, že momentálne sa najviac rozvíja trh s crossovermi, a preto model XC40 pokladajú za prioritu. Pre sedan S40 je najväčším súperom štvordverové Audi A3 a nové BMW radu 2. Hatchback V40 zas súperí s VW Golf. Spomínané nemecké značky už dlhšie ponúkajú crossovery rôznych veľkostí a Volvo sa im chce vyrovnať.

Volvo XC40 rozšíri modelový rad 40. Základnou... Foto: Volvo
V40CC Exterior 7 Volvo XC40 rozšíri modelový rad 40. Základnou pohonnou jednotkou bude benzínový 1,5 litrový preplňovaný trojvalec.

Pokiaľ ide o motory, zatiaľ vieme len toľko, že v USA sa bude Volvo XC40 predávať s benzínovým 1,5 litrovým preplňovaným trojvalcom. Ten bude základnou pohonnou jednotkou aj pre ostatné modely radu 40. Ekologickejšou a výkonnejšou voľbou bude plug-in hybridný pohon zložený zo spomínaného trojvalca a malého elektromotora. Hybridný variant bude tiež schopný jazdiť len na elektrinu. Čisto elektrický pohon však bude vhodný iba na krátke trasy.

Volvo prestaví svoj najnovší model v roku 2017 a predaj by sa mal začať v roku 2018. Nasledovať by ho mali vynovené modely S40 a V40. Všetky modely radu 40 sa budú vyrábať v belgickom Gente.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SUV #crossover #Volvo #Volvo XC40
Články podľa značiek