BMW AirTouch: Vylepšené ovládanie gestami už v Las Vegas

Spolu s ohláseným konceptom otvorenej verzie BMW i8 Spyder ukáže bavorská automobilka aj novú generáciu rozhrania iDrive s vylepšeným ovládaním gestami.

04.01.2016 14:00
BMW AirTouch Foto:
Nový systém ovládania gestami bude vyzbrojený senzormi zachytávajúcimi povely v troch dimenziách, vylepšenou logikou menu a novými ovládačmi na volante a dokonca pri dverách spolujazdca.
debata

BMW ohlásilo, že na januárovú výstavu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas privezie druhý koncept otvoreného roadsteru i8 Spyder. O jeho výrobe je už rozhodnuté, no spolu s ním by mala prísť aj vylepšená verzia ovládania multimediálnych systémov gestami AirTouch. Pritom prvá generácia BMW Gesture Control mala svetovú premiéru len tento rok spolu s príchodom novej generácie vlajkovej lode radu 7. Pochopiteľne, elektronika postupuje rýchlymi krokmi, ale také inovačné tempo asi nik neočakával.

Možno ide aj o reakciu na kritiku súčasného systému, ktorý nie je až taký intuitívny, ako zákazníci pôvodne očakávali. Navyše, konkurencia, napríklad nemecké Porsche vyhlásilo, že v ovládaní gestami nevidí budúcnosť. BMW si však verí. Nový systém vyzbrojilo senzormi, ktoré dokážu pracovať s gestami v troch dimenziách. Podľa automobilky ponúkne takéto riešenie jednoduchšie a presnejšie ovládanie. Okrem toho má nová logika menu znížiť počet potrebných povelov.

BMW to demonštruje napríklad na automatickom zobrazení telefónnych kontaktov alebo zoznamu hovorov okamžite po aktivácii klávesnice. To znamená menej povelov. Navyše by mal systém predvídať nasledujúce možné kroky, čo opäť zjednoduší celý proces a vodičovi umožní sústrediť sa viac na jazdu. Úplnou novinkou budú aj dva nové ovládače na volante a pri dverách na strane spolujazdca, ktorými bude možné napríklad listovať v menu a druhou rukou potvrdzovať jednotlivé vstupy.

Viac zatiaľ BMW o novom systéme neprezradilo. Podrobnejšie informácie odhalí až v Kalifornii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #ovládanie gestami #AirTouch
Články podľa značiek