Bosch: Nový dotykový displej cítiť ako tlačidlá

Na výstave CES v Las Vegas ukáže Bosch nový dotykový displej, ktorý mení štruktúru povrchu. Vďaka tomu uľahčuje orientáciu a vytvára pocit virtuálnych tlačidiel.

05.01.2016 12:00
debata
Na rozdiel od klasických dotykových displejov... Foto: Bosch
Bosch - haptický displej Na rozdiel od klasických dotykových displejov dokáže haptický displej meniť štruktúru povrchu. To znamená, že vodič má pocit, akoby pracoval s klasickými tlačidlami.

Dotykové displeje radikálne zredukovali počet mechanických tlačidiel. Vďaka jedinej obrazovke tak môžete ovládať stovky funkcií, ktoré by si inak vyžadovali použitie množstva mechanických spínačov. Má to však aj svoju odvrátenú stránku. Hladká plocha displeja znemožňuje jednoduchú dotykovú orientáciu. Ovládanie preto nie je možné bez vizuálneho kontaktu. Vodič musí jednoducho odvrátiť zrak od premávky, aby sa mohol dotknúť správnej ikonky a zvolil správnu funkciu. A presne tento problém odstraňuje nový haptický displej spoločnosti Bosch.

Dotyková interakcia znamená, že vodič nemusí... Foto: Bosch
Bosch - haptický displej Dotyková interakcia znamená, že vodič nemusí vizuálne kontrolovať správnosť voľby. Virtuálne tlačidlá mu totiž umožňujú ľahkú orientáciu na ploche displeja.

Jeho nová dotyková obrazovka ponúka unikátnu interakciu. Pri kontakte s povrchom reaguje totiž displej nielen vizuálnymi a zvukovými signálmi, ale aj haptickými prvkami. Vodiči tak môžu vďaka rozdielom v štruktúre povrchu doslova cítiť tlačidlá na obrazovke, a to „naslepo“ a bez spôsobenia nežiaducej reakcie. Drsné, hladké, ale aj vzorkované povrchy odlišujú rôzne funkcie. Virtuálne tlačidlo je pritom aktivované až keď ho užívateľ stlačí silnejšie. Výsledkom je, že vodič má pocit, akoby používal mechanické tlačidlá a pri troche cviku nemusí vôbec používať zrak na kontrolu správnej voľby funkcie.

Novú technológiu haptických displejov predstaví... Foto: Bosch
Bosch - haptický displej Novú technológiu haptických displejov predstaví Bosch v podobe futuristického roadsteru.

Obrazovka tiež rozlišuje intenzitu dotyku a spúšťa podľa toho rôzne funkcie. Ľahký dotyk napríklad aktivuje funkciu Pomoc, pričom odlišným tlakom môže užívateľ regulovať, ako rýchlo sa posunujú položky v zozname. A pretože vodič cíti pod prstami umiestnenie tlačidiel, nevyžaduje napríklad prepínanie staníc rádia vizuálnu kontrolu. Jeho oči sa môžu sústrediť na okolitú premávku. Obrazovka je tiež vybavená dvoma senzormi – klasickým senzorom dotyku a senzorom, ktorý meria silu tlaku prsta na displej. Na vytváranie rôznych povrchov je využívaný špeciálny softvér a tvarová mechanika.

Za svoj inovatívny počin už Bosch získal ocenenie Innovation Awards 2016. Verejnosti sa jeho technologická novinka predstaví v týchto dňoch na výstave Consumer Electronics Show 2016 v Las Vegas. Jej nosičom je atraktívny dvojmiestny roadster.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bosch #CES 2016
Články podľa značiek