Toyota Yaris Sedan: Prezlečená Mazda 2 krásou neomráči

Toyota uviedla na trh nový Yaris sedan. Ale pozor, s Toyotou ani Yarisom nemá nič spoločné. Ide len o derivát Mazdy 2 sedan, určený výlučne pre kanadský trh. V Európe by pravdepodobne Toyota s týmto subkompaktným modelom veľa vody nenamútila.

28.01.2016 17:00
Toyota Yaris Sedan - 2016 Foto:
Yaris Sedan so 6-uholníkovou maskou dizajnom veru neomráči. Mohol by však zaujať 408-litrovým kufrom, ktorý je väčší než pri Mazde 3 hatchback.
debata (1)

Automobilky sa nevyhýbajú kooperácií, najmä v segmentoch, kde sa nepredpokladajú veľké objemy predaja. Jednoducho, vyvíjať autorsky navrhnutý model by bolo neefektívne. Typickým príkladom sú úžitkové vozidlá, no nájdu sa aj príklady z tých osobných. Toyota nie je výnimkou. Spolu so Subaru vyrába kupé GT86 a s koncernom PSA zas malé Aygo. Na vývoji týchto modelov participovala, lenže za Atlantikom išla ešte ďalej. Jej nový Yaris Sedan, určený pre kanadský trh, nemá totiž s Toyotou vôbec nič spoločné. Ide len o prezlečenú 4-dverovú Mazdu 2, teda presnejšie o Mazdu 2 s iným logom.

Najmä zozadu vidieť spriaznenosť s Mazdou 2... Foto: Toyota
Toyota Yaris Sedan - 2016 Najmä zozadu vidieť spriaznenosť s Mazdou 2 sedan. Toyota si dokonca nedala námahu zmeniť ani dizajn kolies.

Nie je to prvý príklad. Toyota na báze Mazdy 2 už totiž ponúka v USA model Scion iA. Z hľadiska marketingu v Kanade však pravdepodobne usúdila, že by sa tomuto subkompaktnému sedanu darilo na severe amerického kontinentu viac s logom Toyoty. Mazda 2 Sedan tak podstúpila len mierne dizajnové retuše, viditeľné najmä na prednej maske, kde sa objavuje šesťuholníkový sací otvor a agresívne vertikálne prelisy po stranách. Inak ostáva všetko na svojom mieste. Rovnaký je aj dizajn kolies. Interiér je dokonca úplne identický vrátane volantu a rozhrania so 7-palcovým dotykovým displejom.

Interiér sa od Mazdy 2 líši jedine logom na... Foto: Toyota
Toyota Yaris Sedan - 2016 Interiér sa od Mazdy 2 líši jedine logom na volante. Inak ostáva všetko na svojom mieste.
V kufri ponúka Yaris sedan 408 litrov pre... Foto: Toyota
Toyota Yaris Sedan - 2016 V kufri ponúka Yaris sedan 408 litrov pre batožiny. To je viac ako základný objem kufra Aurisu.

V štandarde nájdu majitelia elektricky ovládané okná, centrálne zamykanie, tempomat a delené zadné sedadlá v pomere 40:60. Veľkosť batožinového priestoru Toyota neuviedla, ale vďaka Mazde vieme, že má 408 litrov. Pod kapotou pracuje výlučne atmosférický 4-valec 1,5 Skyactiv-G, vyladený na rozdiel od európskych pomerov na 79 kW. Spojený môže byť so 6-stupňovou manuálnou alebo 6-stupňovou automatickou prevodovkou s hydrodynamickým meničom a športovým režimom upravujúcim krútiaci moment. Podľa severoamerickej normy spotrebuje Yaris Sedan na 100 km 6,7 litra paliva, s automatom dokonca o 0,3 litra menej.

Pod kapotou pracuje výlučne atmosférický... Foto: Toyota
Toyota Yaris Sedan - 2016 Pod kapotou pracuje výlučne atmosférický 4-valec 1,5 Skyactiv-G, vyladený na rozdiel od európskych pomerov na 79 kW. S

Do Európy sa pochopiteľne trojpriestorový Yaris nechystá. Malé sedany sú tu prakticky nepredajné, čo vidieť napríklad na mizivom odbyte Kie Rio sedan. Zväčša sú doménou juhoeurópskych trhov, napríklad Španielska alebo Turecka.

Toyota Yaris Sedan - 2016
Toyota Yaris Sedan - 2016
+9Toyota Yaris Sedan - 2016

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Mazda #Mazda 2 #Toyota Yaris #Mazda 2 sedan #Toyota Yaris Sedan
Články podľa značiek