Volvo S90 dostane v USA sériovo autopilota. Zákazníci sú skeptickí

Na výstave CES v Las Vegas Volvo oznámilo, že bude prvou automobilkou, ktorá bude dodávať poloautonómny systém riadenia PillotAssist ako súčasť štandardnej výbavy. Dostane ho nová vlajková loď S90, ktorá práve slávi svetovú premiéru v Detroite.

13.01.2016 16:00
Volvo - autonómne riadenie IntelliSafe Auto Pilot Foto:
Volvo S90 dostane v sérii autopilota schopného autonómnej jazdy do rýchlosti 130 km/h. To zatiaľ žiadna iná automobilka neurobila.
debata

Švédske Volvo patrí najväčším propagátorom autonómneho riadenia. Už od vlani testuje v okolí Göteborgu flotilu 100 vozidiel vybavených autopilotom. A zdá sa, že má dosť skúseností na to, aby túto technológiu poslalo do série. Alebo aspoň časť jej schopností a funkcií. Na výstave spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas totiž oficiálne oznámilo, že jeho nový luxusný sedan S90, ktorý v týchto dňoch absolvuje v Detroite svetovú premiéru, dostane ako súčasť štandardnej výbavy v USA systém PilotAssist.

Volvo tak bude prvým výrobcom s touto technológiou dodávanou sériovo. Na rozdiel od Tesly, ktorá systém Autosteer pre Teslu S ponúka len ako opciu za príplatok 2 500 dolárov. Tesla pritom nedávno oznámila, že funkcie jej autopilota obmedzí, pretože majitelia preceňujú jeho schopnosti, čo môže byť nebezpečné. Volvo si však verí. Jeho PilotAssist dokáže podľa automobilky prevziať riadenie vozidla na diaľnici až do rýchlosti 130 km/h. Presnejšie informácie však zatiaľ chýbajú.

Už od vlani testuje Volvo  v okolí Göteborgu... Foto: Volvo
Volvo - autonómne riadenie Už od vlani testuje Volvo v okolí Göteborgu flotilu 100 vozidiel vybavených autopilotom.

Isté však je, že zákazníci sú zatiaľ k využívaniu plne autonómneho riadenia pomerne skeptickí. Vyplýva to z prieskumu Future of Driving v USA, v ktorom bolo oslovených 10 000 respon­dentov. Až 92 percent z nich odpovedalo, že odmieta, aby bolo riadenie zverené výlučne do rúk elektroniky a že chcú mať možnosť kedykoľvek prevziať kontrolu nad vozidlom. Trvajú tiež na volante, ktorý nechcú nahradiť joysticom. Zároveň 88 percent opýtaných požaduje zo strany automobiliekj rešpektovať radosť z riadenia.

Na druhej strane 78 % respondentov pripúšťa, že autopilot môže spríjemniť jazdu a uľahčiť cestovanie na dlhé vzdialenosti a dokonca im dopriať viac času na prácu či relax. Až 90 percent sa domnieva, že na to aby bola zaistená potrebná miera komfortu a s tým súvisiaci pocit bezpečia, mali by autonómne systémy vozidiel šoférovať lepšie ako bežný vodič. Názory sú teda pomerne rozporné. Vodiči očakávajú od autopilotov viac komfortu a bezpečnosti, no zároveň sa nechcú vzdať pôžitku z riadenia.

Volvo S90 - 2016
Volvo S90 - 2016
+22Volvo S90 - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #autonómne riadenie #autonómne autá #autopilot #Volvo S90 #CES 2016
Články podľa značiek