Škoda Kodiaq: Bude vyzerať takto? Niečo tu nesedí

Na českom serveri Skoda News sa objavili nové počítačové ilustrácie pripravovaného mladoboleslavského SUV Kodiaq. Zdroj tvrdí, že sú blízke realite. Na 7-miestny model s troma radmi sedadiel je však táto virtuálna verzia príliš krátka.

18.01.2016 06:00
debata
Ilustrácia má vraj naznačiť blízku podobu... Foto: Skoda News
Škoda Kodiaq - 2016 ilustrácia Ilustrácia má vraj naznačiť blízku podobu sériového modelu. Na 7-miestne SUV je však táto vízia krátka.

Škoda predstaví svoje druhé väčšie SUV Kodiaq až na jesennom autosalóne v Paríži, takže na prezentáciu má ešte dosť času. Napriek tomu je okolo Kodiaqu pomerne rušno. Len nedávno totiž automobilka potvrdila definitívny názov, ktorým vyvrátila špekulácie o menách Snowman či Polar. A teraz sa na českom webe Skoda News objavili počítačové ilustrácie Kodiaqu, o ktorých zdroj tvrdí, že nemajú ďaleko od reality. Vznikali vraj na základe asistencie ľudí, ktorí sa už stretli s prototypmi novinky priamo vo vývoji.

Má to však chybičku krásy. Kodiaq má mať totiž sedem sedadiel. Na ilustráciách však vidíme SUV Škody, ktoré je príliš krátke na to, aby dokázalo poňať tri rady v usporiadaní 2 + 3 + 2. Akoby sa ilustrácia rodila na základe fotografie nového Tiguanu, ktorý je v porovnaní s Kodiaqom len 5-miestny. S ním má mať síce Kodiaq spoločnú platformu aj techniku, ale nie s tým európskym. Tiguan sa totiž chystá aj do Číny a USA, kde sa predstaví v predĺženej 7-miestnej modifikácii. A práve tá má byť základom Kodiaqu.

Toto je snímka nového VW Tiguan, ktorá bola s... Foto: Volkswagen
VW Tiguan - 2016 Toto je snímka nového VW Tiguan, ktorá bola s najväčšou pravdepodobnosťou podkladom pre počítačovú ilustráciu. Zmenená bola farba, predná maska aj kolesá zo Superbu.

Inak možno považovať dizajn prednej masky či reflektorov za pomerne realistický. Vychádza z typických štylistických prvkov Škody, najmä Superbu. Server tiež špekuluje nad použitou technikou. Podľa neho by mohol Kodiaq, pokiaľ ho neobmedzí koncernová politika, disponovať benzínovými motormi TSI s výkonom 125, 150, 180 a 220 koní a dieselmi TDI s výkonmi 115, 150, 190 a 240 koní. Podľa nášho názoru však koncern najvýkonnejšie pohonné jednotky Škode nepustí. Napokon, podobne je to pri Superbe, ktorý nedostal zatiaľ dieselový agregát 2,0 bi-TDI. Ostáva teda výsadou Passatu.

Isté však je, že Kodiaq bude prvou hybridnou Škodou s technikou Tiguanu GTE, ktorá spojí motor 1,4 TSI s elektromotorom a 6-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou DSG. Celkový výkon sústavy by mal byť 218 koní. A keďže server hovorí aj o kapacite li-ion akumulátorov 13 kWh, znamená to, že pôjde o plug-in hybrid. My sa však skôr domnievame, že Kodiaq dostane klasickú hybridnú sústavu s menším objemom batérií. Vo výbave by sa mal tiež objaviť po prvý raz v histórii Škody head-up displej.

Viac sa však určite dozvieme v marci v Ženeve, kde plánuje Škoda premiéru konceptu na tému Kodiaq, ktorá by mala byť de facto predprodukčným prototypom. Neskôr z Kodiaqu vznikne aj kupé-SUV určené pre Čínu. Okrem toho Škoda chystá ešte aj ďalšie menšie SUV. Naopak, s kategóriou MPV do budúcnosti už neráta. Aj preto zrušila prakticky dokončený projekt nového Roomsteru, ktorý mal byť odvodený z VW Touran.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Kodiaq
Články podľa značiek