Kia Forte: Americký variant cee'du pôjde v šľapajach Optimy

Na tohtoročnom autosalóne v Detroite predstavila juhokórejská automobilka Kia okrem SUV Telluride aj facelift modelovej rady Forte. V roku 2017 sa zákazníci môžu tešiť na sedan a hatchback založený na dizajnových prvkoch modelu Optima.

26.01.2016 06:00
debata (1)
Kia v Detroite predstavila facelift modelu... Foto: www.autoweek.com
Kia Forte 1 Kia v Detroite predstavila facelift modelu Forte5. Dizajnovo pripomína Optimu.

Vkus amerických a európskych zákazníkov je dosť odlišný. Kým v Európe očakávajú motoristi komfortnú jazdu s minimálnymi nákladmi, v USA sa zameriavajú na výkonnosť a technologický pokrok. Rozdielne sú vnímané aj jednotlivé karosérie. Kým v Európe sa hatchback pokladá za rodinné auto, za morom ho považujú za športový variant sedanu.

Podobné je to v prípade sedanu Kia Forte a hatchbacku Kia Forte5. Ide totiž o americké verzie nám dobre známej Kie cee'd. V zámorí sa však oba varianty predávajú so silnejšími motormi. V roku 2017 sa na cestách objavia ich zmodernizované verzie. Motoricky ide opäť o športovo ladené automobily, no dizajn sa tentoraz priblížil európskemu vkusu a vychádza z modelu Optima.

Najvýznamnejšími zmenami prešli maska chladiča, tvar predných svetlometov, kryty nárazníkov a prístrojová doska. Predné LED svetlá sú dlhšie a spolu so športovejším nárazníkom dodajú autu dynamickejší výraz. Kia Forte sa bude na Optimu najväčšmi podobať práve vďaka prednej maske chladiča pripomínajúcej tigra a prístrojovej doske.

Interiér pôsobí športovo a zároveň elegantne. Foto: www.autoweek.com
Kia Forte 8 Interiér pôsobí športovo a zároveň elegantne.

Sedan Forte a hatchback Forte5 budú k dispozícií v troch verziách. Základná verzia LX a vrcholná verzia EX sa o označenie budú deliť, pričom športová verzia sedanu dostane označenie S a hatchbacku SX. Práve športová verzia hatchbacku SX bude vybavená kvalitnejšími sedadlami. Infotainment UVO so sedempalcovou dotykovou obrazovkou bude pracovať s operačným systémom Android Auto a Apple Car Play.

Pokiaľ ide o pohonné jednotky, tak v ponuke ich bude niekoľko. Verzie LX a S bude poháňať dvojlitrový štvorvalec MPI s výkonom 122 kW (164 k) a krútiacim momentom 200 Nm. Spolupracovať bude so šesťstupňovou manuálnou alebo automatickou prevodovkou. Verzia EX bude vybavená dvojlitrovým štvorvalcom GDI, pričom dodávať sa bude len so šesťstupňovým automatom. Verzia Forte5 SX bude mať pod kapotou 1,6 litrový prepĺňaný štvorvalec GDI s pôsobivým výkonom 150 kW (201 k) a krútiacim momentom 264 Nm.

V prípade záujmu bude možné dokúpiť si luxusné doplnky, poloautonómne riadenie a bezpečnostné prvky ako pohotovostné brzdenie, varovanie pred zrážkou, sledovanie mŕtveho uhla alebo upozornenie na vybočenie z jazdného pruhu. Výroba sa začne v prvej polovici tohto roka, ale začiatok predaja zatiaľ známy nie je. Kia doposiaľ nezverejnila, za koľko bude modely predávať. Odhadovaná cena základnej verzie je 16 tisíc amerických dolárov.

Kia Forte5

Kia Forte5 na autosalóne v Detroite

Fotogaléria
Kia Forte5 Detroit 2016 - zadné svetlá
Interiér pôsobí športovo a zároveň elegantne.
+5Kia Forte5 Detroit 2016 - pohľad zozadu

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #facelift #autosalón Detroit 2016 #Forte #Forte5
Články podľa značiek