Opel Mokka X: Viac ako facelift. Nový je motor, svetlá aj palubovka

Opel privezie do Ženevy modernizovaný crossover Mokka. A dal si na ňom záležať. Množstvo technológií preberá totiž z novej Astry. Vrátane motora 1,4 Ecotec Turbo, rozhrania IntelliLink či adaptívnych LED svetiel AFL.

05.02.2016 05:00
debata
Úpravy dizajnu viedli k optickému rozšíreniu,...
Opel Mokka X - 2016 Úpravy dizajnu viedli k optickému rozšíreniu, ale aj zblíženiu s novou Astrou. Diódové AFL LED reflektory pracujú až v deviatich rôznych režimoch a spolupracujú s novou čelnou kamerou Opel Eye

Opel Mokka predstavený v roku 2012 znamenal pre automobilku z Rüsselsheimu jednoznačný úspech. Len v Európe sa pre tento 4,3 metra dlhý crossover rozhodlo pol milióna zákazníkov. Je vôbec tretím najpredávanejším SUV v Európe. Vlani sa darilo lepšie len Renaultu Captur a bestselleru Nissan Qashqai. Udržať pozíciu Mokky, prípadne stiahnuť náskok Captura má rozsiahly facelift, ktorý ukáže Opel v Ženeve. A naozaj nejde len o retuše, čo deklaruje aj nový prívlastok X, ktorý sa má neskôr objaviť na všetkých modeloch Opelu orientovaných mimo asfaltu. Mokka sa technologicky v mnohom inšpirovala novou Astrou, čo jej môže len a len pomôcť.

Zmeny sú viditeľné na prvý pohľad. Predná časť bola prepracovaná prakticky kompletne. Nová je maska s oblejším profilom a motívom krídla, podobným Astre, nárazník aj reflektory s dvojitými bumerangovými dennými diódami, ktoré tvoria nový svetelný podpis. Všetky úpravy viedli k optickému rozšíreniu Mokky. Podobne je to vzadu, kde šírku umocňujú užšie odrazky v nárazníku a opäť nová grafika svetiel. Plastiku uzatvára bohatšia paleta farieb rozšírená o oranžovú Amber Orange a červenú Absolute Red, ale tiež vynovený dizajn diskov kolies. Mokka X pôsobí teraz o čosi uhladenejšie a umocňuje svoj široký postoj.

Interiér má úplne novú palubnú dosku s...
Opel Mokka X - 2016 Interiér má úplne novú palubnú dosku s rozhraním IntelliLink z novej Astry. Aj vďaka tomu ubudlo zo stredovej konzoly množstvo tlačidiel.

Hĺbkovú revíziu podstúpila aj kabína. Máme tu úplne novú palubnú dosku, prístrojový panel aj stredovú konzolu. Nové riešenie pridáva viac priestoru a vyzerá podstatne modernejšie, aj keď za obeť padla inovácii horná schránka pred spolujazdcom. Odpustkom je však lepšia ergonómia. Záplavu tlačidiel totiž nahradilo rozhranie IntelliLink so 7– alebo 8-palcovou dotykovou obrazovkou. To je kompatibilné cez platformy Android Auto a Apple Carplay so smartfónmi. V drahšej verzii umožňuje využívať všetky služby Opel OnStar. Komfortné prvky doplnilo bezkľúčové odomykanie.

A Mokka X si polepšila aj v bezpečnosti. Základom asistenčných systémov je nová kamera Opel Eye s vyšším rozlíšením, čo pomáha všetkým elektronickým „barličkám“, ktoré podporuje. Napríklad varovanie pred opustením jazdného prúdu, čítačku dopravných značiek, varovanie pred kolíziou pomocou červeného reflexného LED displeja, a najmä funkcie nových AFL LED reflektorov (Adaptive Forward Lighting LED), ktoré nahrádzajú pôvodné bi-xenóny. Tie pracujú až v deviatich režimoch a zároveň zabezpečujú automatickú reguláciu diaľkových svetiel, a to bez akýchkoľvek mechanických prvkov.

Aj zadné svetlá dostali novú grafiku...
Opel Mokka X - 2016 Aj zadné svetlá dostali novú grafiku korešpondujúcu s prednými reflektormi. V ponuke farieb pribudli laky Amber Orange a Absolute Red.

Aj pod kapotou sa objavujú novinky z Astry. Po tom, čo Opel nasadil v Mokke svoj „šepkajúci“ diesel 1,6 TDCi (81 kW), rozširuje ponuku o ďalší agregát novej generácie. Tentoraz benzínový 4-valec 1,4 Ecotec Turbo (112 kW) s priamym vstrekovaním paliva. Dostupný bude v kombinácii so štart-stop systémom, 6-stupňovou automatickou prevodovkou a pohonom oboch náprav. Systém 4×4 s elektromagne­tickou spojkou dokáže na zadné kolesá odviesť v prípade potreby 50 % hnacieho momentu. Za normálnych okolností je Mokka „predkolkou". Aj to podporuje úsporu paliva. Nová benzínová verzia tak vystačí so 6,6 litra benzínu na 100 km.

Vynovená Mokka sa predstaví na jarnom autosalóne v Ženeve a následne poputuje k prvým zákazníkom. S blížiacim sa termíni predstavenia sa určite dozvieme aj bližšie technické parametre.

Opel Mokka X - 2016
Opel Mokka X - 2016
+7Opel Mokka X - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Opel #facelift #Opel Mokka #autosalón Ženeva 2016 #Opel Mokka X
Články podľa značiek