Citroën SpaceTourer Hyphen Concept: Dodávka pre popíkov

Hlavnou hviezdou Citroënu v Ženeve sa má stať nová dodávka SpaceTourer nahrádzajúca pôvodné Jumpy. A keďže ju už francúzsky výrobca čiastočne predstavil, bonusom bude dobrodružný koncept Hyphen. Názov si požičal od francúzskej elektronickej kapely.

10.02.2016 16:00
debata
Nová dodávka SpaceTourer si pre ženevský... Foto: Citroën
Citroën Space Tourer Hyphen Concept - 2016 Nová dodávka SpaceTourer si pre ženevský autosalón pripravila terénny paket a výstredný dvojfarebný lak karosérie.

Koncern PSA ukáže už o pár týždňov na brehoch Ženevského jazera novú generáciu dodávok, ktoré nahradia známe „užitkáče“ Jumpy a Expert. A že pôjde o zmenu od podlahy, deklarujú nové názvy SpaceTourer a Traveller. To nie je tajomstvom, keďže sesterské automobilky svoje dodávky už ukázali, aspoň na prvých fotografiách, koncom minulého roka. Dôvod? Obe podstúpili ešte pred svetovou premiérou nárazové testy Euro NCAP. A odniesli si z nich rovno skvelých päť hviezdičiek. Ako jediné vo svojej triede.

Ženevský svetový debut tak už nebude úplnou premiérou, preto sa Citroën snaží zaujať pozornosť bonusovým derivátom. Presnejšie konceptom s prívlastkom Hyphen, ktorý si požičal od populárnej francúzskej elektronickej kapely Hyphen Hyphen z Nice. Podľa tlačovej správy vraj preto, že Citroën bol vždy otvorený novým vplyvom a priekopníkom nových myšlienok. Marketing majú teda v Paríži zvládnutý, chýba už len nejaká tá sériová „bomba“. Z konceptu Hypen sa ale určite nestane. Ukazuje však „lifestilový" potenciál nového SpaceToureru.

Aj interiér je ladený v podobnom farebnom... Foto: Citroën
Citroën Space Tourer Hyphen Concept - 2016 Aj interiér je ladený v podobnom farebnom koncepte. Inak sa nelíši od toho, čo môžeme od SpaceToureru očakávať v sérii.

Tvorcovia mu naordinovali pomerne výstrednú „plastiku“, ktorá ho mení na kríženca luxusného MPV a SUV. Našťastie nielen opticky. Schopnosti mimo asfaltu mu má totiž priniesť okrem väčšej svetlej výšky a špeciálnych popruhov 19-palcových pneumatík aj pohon oboch náprav vyvinutý spoločnosťou Dangel. Ten by sa mal dostať do série, podobne ako technika pod kapotou. Štúdiu totiž poháňa 4-valcový diesel 2,0 BlueHDi 150 (110 kW) spriahnutý so štart-stop systémom a 6-stupňovou manuálnou prevodovkou.

Schopnosti v teréne podporuje pohon oboch... Foto: Citroën
Citroën Space Tourer Hyphen Concept - 2016 Schopnosti v teréne podporuje pohon oboch náprav, väčšia svetlá výška a špeciálne pneumatiky s pásmi pre lepšiu trakciu.

Sériový SpaceTouer by s ním mal jazdiť len za 5,3 litra nafty na 100 km. To, čo sa však na výrobné linky určite nedostane, je dizajnový tuning. Hyphen má prepracovanú prednú časť s off-roadovo pôsobiacim nárazníkom a zdvojenými dennými LED diódami. Pribudli rozšírené prahy a plastová ochrana blatníkov inšpirovaná konceptom Aircross či futuristické strešné nosiče. To všetko dotvára unikátny dvojfarebný koncept kombinujúci belasý a oranžový lak. Plastové časti osviežuje diamantový odlesk a oranžové akcenty.

V podobnom duchu je ladený interiér vrátane farebne asymetrického čalúnenia. Inak vychádza zo sériového SpaceToureru, čo znamená tri rady sedadiel pre 8-člennú posádku či nové multimediálne rozhranie. Vzhľadom na názov odkazujúci na svet hudby by sme tu čakali aj nejaké to výkonné audio, lenže nič také sa nekoná.
Citroën Space Tourer Hyphen Concept - 2016
Citroën Space Tourer Hyphen Concept - 2016
+5Citroën Space Tourer Hyphen Concept - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Citroen #Citroën Spacetourer #autosalón Ženeva 2016 #Citroën SpaceTourer Hyphen
Články podľa značiek