Škoda Octavia 1,0 TSI: A je to tu! Trojvalec dostane už v júni

Ohlásené striedanie 4-valcov 1,2 TSI za menšie preplňované trojvalce 1,0 TSI dostáva rýchly spád. V ponuke Škody zasiahne ako prvú Octaviu. Vyplýva to z informácií na diskusnom fóre Octavia Clubu.

23.02.2016 17:45
Škoda - motor 1,0 TSI Foto:
Nový motor ponúkne Octavii výkon 85 kW a krútiaci moment 200 Nm. Spotreba by sa mala pohybovať okolo 4,5 litra benzínu na 100 km. To je minimálne o 0,4 litra menej v porovnaní s motorom 1,2 TSI.
debata (7)
Koncern Volkswagen už vlani ohlásil zámer nahradiť postupne 4-valce 1,2 TSI menšími litrovými 3-valcami 1,0 TSI. Tie už používa nové Polo, Golf, Audi A1 a Seat Ibiza. Produkty Škody však zatiaľ ostávali „mimo ohrozenia“. Teraz už ale ide podľa informácií diskusného fóra Octavia Clubu do tuhého. Paradoxne, prvým modelom Škody s novým preplňovaným 3-valcom nebude malá Fabia, ale rovno Octavia. Stať by sa tak malo na prelome mája a júna.

O výkon by sme sa ale báť nemali. Pre koncernové modely nižšej strednej triedy je nový maloobjemový priamovstrekový 3-valec naladený na 85 kW, ktoré ponúka od 5 000 do 5 500 otáčok za minútu. To je dokonca o štyri kilowatty viac ako v prípade staršieho 4-valca 1,2 TSI (81 kW). Krútiaci moment stúpol zo 175 na 200 Nm, a to už od 2 000 otáčok za minútu, čo zodpovedá slabšej verzii väčšieho motora 1,4 TSI (90 kW).

Motor by mal byť spojený so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou alebo 7-stupňovou dvojspojkou DSG. Dynamické parametre známe nie sú, ale vychádzať môžeme z parametrov Volkswagenu Golf 1,0 TSI, ktorý akceleruje na stovku za 9,7 sekundy. O čosi ťažšia Octavia by to mohla zvládnuť za desať. Hlavným bonusom má byť ale samozrejme nižšia spotreba paliva, aspoň tá papierová. A keďže „litrový Golf“ potrebuje na 100 km len 4,3 litra benzínu, je sa na čo tešiť.

Samotná automobilka síce informáciu o novej motorizácii Octavie nepotvrdila, ale presnosť tvrdení fóra o tom, že s výrobou trojvalcových Octavií počíta Škoda od 22. týždňa, napovedá, že zdroj bude naozaj blízky Mladej Boleslavi. Neskôr by sa mala trojvalec objaviť aj vo Fabii a základnej verzii nového SUV Kodiaq.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Octavia #1.0 TSI
Články podľa značiek