Volvo vyvinulo kľúč bez kľúča. Stačiť bude váš mobil

Švédske Volvo testuje ako prvá automobilka na svete technológiu, ktorá by mohla už v blízkej budúcnosti nahradiť funkciu kľúča. Aplikácia v smartfóne by zároveň zjednodušila používanie vozidiel. Otvoriť a naštartovať auto by mohol každý, kto má na to oprávnenie.

25.02.2016 16:00
debata (5)
Klasický kľúč nahradí Volvo mobilnou... Foto: Volvo
Volvo - digitálny kľúč Klasický kľúč nahradí Volvo mobilnou aplikáciou. Pomocou „digitálneho“ kľúča v mobile budete môcť otvoriť, zamknúť aj naštartovať vaše Volvo.

Štartovanie tlačidlom a bezkľúčové otváranie auta je dnes samozrejmosťou. Dokonca aj pri modeloch nižších tried. Vždy pritom však asistuje kľúč, ktorý musíte mať jednoducho pri sebe. Výnimkou je len diaľkové otváranie pomocou mobilu, napríklad v novom Jaguare XE alebo XF. To však slúži skôr pre prípad núdze. Oba modely majú, samozrejme, aj klasický kľúč. Švédske Volvo si však myslí, že kľúč je jednoducho prežitkom. Už na jar preto spustí test nového „digitálneho kľúča“, ktorý má formu aplikácie v mobile.

Kľúč v mobilnom telefóne bude zabezpečovať úplne rovnaké funkcie, ako má fyzický kľúč, teda zamykanie a odomykanie dverí či batožinového priestoru a tiež štartovanie vozidla. Táto technológia, ktorá bude pracovať na báze rozhrania Bluetooth, však zákazníkom prinesie oveľa viac flexibility. Otvoria sa ňou totiž nové spôsoby používania a tiež zdieľania áut. Zákazníci môžu získať viac ako jeden digitálny kľúč, čo im umožní prístup k viacerým vozidlám na rôznych miestach.

Poslaním kódu na mobil umožníte prístup k... Foto: Volvo
Volvo - digitálny kľúč Poslaním kódu na mobil umožníte prístup k vozidlu komukoľvek a kdekoľvek na svete.

Úžitok z digitálneho kľúča by mohli mať podľa Volva napríklad aj požičovne áut. Pomocou aplikácie by si ľudia mohli jednoducho rezervovať a zaplatiť vozidlo z požičovne kdekoľvek na svete, pričom na telefón by im okamžite prišiel digitálny kľúč, teda presnejšie kód. Po príchode by zákazník mohol vozidlo jednoducho nájsť cez GPS, odomknúť ho a odísť, čím by sa vyhol nepríjemnému čakaniu v požičovniach na letiskách či železničných staniciach.

Volvo verí, že jeho aplikácia nájde množstvo... Foto: Volvo
Volvo - digitálny kľúč Volvo verí, že jeho aplikácia nájde množstvo uplatnení. Zaujímavá by mohla byť napríklad pre autopožičovne.

Majitelia digitálneho kľúča by mohli zároveň poslať tento kód aj iným ľuďom, aby mohli tiež používať ich vozidlo. Môže ísť napríklad o členov rodiny, priateľov alebo kolegov. „Naša technológia v sebe skrýva potenciál úplne zmeniť spôsob prístupu k vozidlám, ako aj spôsob ich spoločného využívania. Namiesto toho, aby vozidlá celý deň nečinne stáli na parkovisku, mohli by sa využívať oveľa častejšie a efektívnejšie kýmkoľvek, koho si majiteľ vyberie,“ povedal Henrik Green, viceprezident pre produktovú stratégiu Volva.

Volvo odskúša túto technológiu na jar 2016 prostred­níctvom spoločnosti Sunfleet sídliacej na göteborskom letisku, ktorá sa špecializuje na spoločné využívanie vozidiel. V roku 2017 bude digitálnym kľúčom vybavený aj limitovaný počet komerčne dostupných vozidiel. Testy majú, samozrejme, preukázať nielen funkčnosť, ale najmä bezpečnosť novej technológie. Každá inovácia v sebe totiž v sebe skrýva aj riziká. O ochrane takto vybavených vozidiel proti krádeži sa však Volvo vo svojej tlačovej správe nezmieňuje.

Volvo - digitálny kľúč
Volvo - digitálny kľúč
+4Volvo - digitálny kľúč

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo
Články podľa značiek