Subaru má novú platformu. Bude pevnejšia a pripravená pre hybridy

Nová generácia modelov Subaru použije platformu, ktorá sa už predstavila v konceptoch Viziv, Impreza či XV. Priniesť má lepšie jazdné vlastnosti, viac komfortu, ale aj bezproblémovú zástavbu alternatívnych pohonov.

08.03.2016 12:00
debata
Platforma SGP bude obsahovať veľký podiel... Foto: Subaru
Subaru - platforma SGP Platforma SGP bude obsahovať veľký podiel vysokopevnostnej ocele. Práve tá bude stáť na zvýšení tuhosti od 70 až do 100 %.

Novým základom všetkých budúcich Subaru od Imprezy cez crossover XV a SUV Forester až po Legacy a jeho off-roadovo ladenú verziu Outback sa stane nová platforma SGP (Subaru Global Platform). Tá má, samozrejme, priniesť zníženie nákladov v porovnaní s nákladmi, ktoré si vyžadujú modely postavené na špecifických podvozkoch. Jej modularita zároveň zabezpečí širokú použiteľnosť, a to aj v rámci rôznych pohonov od benzínového cez dieselový až po hybridný. Pochopiteľne, jej integrálnou súčasťou bude rokmi zveľaďovaná koncepcia s motormi boxer a so štvorkolkou.

Konštrukcia platformy počíta so zabudovaním... Foto: Subaru
Subaru - platforma SGP Konštrukcia platformy počíta so zabudovaním hybridných pohonov a elektrickej štvorkolky.

Subaru tvrdí, že jedným z hlavných kritérií vývoja bola bezpečnosť. Platforma preto využíva vysoký podiel vysokopevnostnej ocele. Prinesie jej vyššiu tuhosť v porovnaní so súčasnými modelmi, a to od 70 až do 100 %. Vďaka tomu dokáže absorbovať o 40 % viac nárazovej energie. Subaru tvrdí, že toto zvýšenie umožní plniť bezpečnostné kritériá až do roku 2025. A svoje zohrá aj v oblasti jazdných vlastností. Menšie krútenie karosérie sa postará o precíznejšie riadenie a ťažisko znížené o päť milimetrov zas o vyššiu stabilitu v zákrutách. Zároveň má dôjsť až k 70-percentnej redukcii vibrácií, čo bude mať vplyv na komfort jazdy.

Jednotná platforma pre všetky nové modely... Foto: Subaru
Subaru - platforma SGP Jednotná platforma pre všetky nové modely prinesie Subaru aj výraznú úsporu nákladov.
Platforma SGP by nemala mať problém ani s alternatívnymi pohonmi. Počíta s hybridnou, plug-in hybridnou a dokonca čisto elektrickou technológiou. Vylúčená nie je ani zástavba palivových článkov. Tie by však mali prísť na rad až potom, keď sa vodíkové autá rozšíria v dostatočnom množstve. Relatívne malé Subaru nemá záujem byť v tomto smere zatiaľ priekopníkom. Pripravené ale bude. Prechod na novú platformu je súčasťou strednodobého strategického plánu Prominence 2020, ktorý obsahuje šesť kľúčových bodov. Medzi nimi aj novú generáciu motorov boxer či elektrický pohon 4×4, ktorý bude tvoriť alternatívu k mechanickému systému Symmetrical AWD.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Subaru #platforma SGP
Články podľa značiek