Tesla Model 3: Malá Tesla je vonku. Stáť má len 35 000 dolárov!

Tak toto auto by mohlo zmeniť svet elektromobilov. Vyzerá fantasticky, na jedno nabitie prejde 320 km, zrýchľuje ako GT a cenu má dvakrát nižšiu v porovnaní s väčšou Teslou S. Do výroby zamieri až koncom budúceho roka, no už dnes má Tesla na stole 115 000 objednávok. Stačilo k tomu 24 hodín!

01.04.2016 18:00
debata (52)
Nový model 3 bude kombinovať prvky SUV X a... Foto: Tesla Motors
Tesla Model 3 - 2017 Nový model 3 bude kombinovať prvky SUV X a luxusnej Tesly S. Rozmermi sa zaradí do strednej triedy. Ich presnú hodnotu ale nepoznáme.

Americká Tesla, ktorá produkuje čoraz väčšie straty, plánuje veľkú ofenzívu. Stáť ma za ňou dlho očakávaný menší a cenovo dostupnejší Model 3, ktorý sa zaradí pod luxusnú Teslu S a Teslu X. Dnes už vieme, ako vyzerá. V Kalifornii totiž včera večer prebehla oficiálna statická prezentácia. Veľa sme sa síce o novinke zatiaľ nedozvedeli, no už z prvých informácií je jasné, že Model 3 má šance zmeniť svet elektromobilov. Má nielen pôsobivý dizaj, ale je aj relatívne lacný. Stáť má totiž 35 000 dolárov, čo je približne 30 742 eur a dvakrát menej než zaplatíte za model model S. Nehovoriac o SUV X.

A to je cena uvedená bez rôznych bonusov a daňových výhod, ktoré si budú môcť odpočítať zákazníci v mnohých krajinách. Tesla Model 3 by tak mohla napríklad v Kalifornii podliezť hranicu 30 000 dolárov, čo je už ponuka ako hrom. Hovoríme síce o základnej verzii, ale ani tá nebude žiadnou brzdou v premávke. Na stovku má šprintovať pod šesť sekúnd, čo je údaj vysokovýkonných modelov strednej triedy, a jej zásoba akumulátorov má stačiť podľa amerických noriem na dojazd 200 míľ, teda 320 km. V sériovej výbave má byť dokonca autopilot AutoSteer.

Jednoducho zariadený interiér je opäť vybavený... Foto: Tesla Motors
Tesla Model 3 - 2017 Jednoducho zariadený interiér je opäť vybavený obrovským displejom, na rozdiel od Tesly S a X je však situovaný horizontálne.

Zákazníci však budú môcť vyberať aj verziu s pohonom oboch náprav Dual, teda s dvojicou elektromotorov a šušká sa aj o verzii s väčším objemom akumulátorov s kapacitou až 80 kWh. To by mohlo navýšiť dojazd až na 480 km. Tesla Model 3 je pritom postavená na úplne novej platforme pripravenej pre novú generáciu akumulátorov. Či ich ale bude mať hneď od začiatku produkcie, nie je jasné. Napokon, Tesla má ešte čas, do výroby sa Model 3 chystá až koncom budúceho roka. Kalifornská predpremiéra tak skôr pôsobí ako upokojujúci ťah na akcionárov spoločnosti, ktorí sa s nevôľou prizerajú ekonomickým výsledkom automobilky.

Teslu 3 bude poháňať jeden alebo dva... Foto: Tesla Motors
Tesla Model 3 - 2017 Teslu 3 bude poháňať jeden alebo dva elektromotory. V druhom prípade teda dostane štvorkolku.

Ak však pôjde všetko tak, ako má, mohla by nová trojka poriadne podkúriť nemeckým prémiovým sedanom strednej triedy, akými sú BMW radu 3, Mercedes-Benz C či Audi A4. Presne tam totiž svojimi rozmermi a 5-miestnym interiérom patrí. Jej dizajn spája prvky Modelu S, ale aj SUV X, čo vidieť najmä na „absentujúcej“ prednej maske. Zaujímavé je, že v porovnaní s luxusnou Teslou S bude menšia trojka o čosi vyššia. Podľa prvých oficiálnych fotografií môžeme tiež počítať s obrovským panoramatickým strešným oknom.

Model 3 by mohol urobiť z americkej Tesly skutočne masového výrobcu. Elon Musk počíta vďaka nej s ročnou kapacitou až 500 000 vozidiel a výstavbou dvoch nových závodov v Európe a Číne. Nejde len o megalomanské plány. Ohlásená cena Tesly 3 totiž odštartovala lavínu objednávok. Deň po premiére ich má americká automobilka na stole neuveriteľných 115 000 a pribúdajú každou hodinou. Pritom je objednávka podmienená zálohou 1 000 dolárov. Veľká časť z nich prišla na účet spoločnosti dokonca ešte predtým, než Tesla ukázala svoj produkt.

Tesla Model 3 - 2017
Tesla Model 3 - 2017
+6Tesla Model 3 - 2017

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Motors #Tesla Model 3
Články podľa značiek