Volvo T1000: Dvojvalec pre 1000 koňový elektromobil! Prsty v tom má Koenigsegg

Volvo a výrobca hyperšportov Koenigsegg spolupracujú na vývoji nového litrového dvojvalca. Slúžiť má ako generátor v elektromobile. Ako napovedá názov, celkový výkon sústavy má byť šialených 1000 koní!

05.04.2016 12:00
Volvo T1000 - motor Foto:
Nový preplňovaný vidlicový 2-valec má byť súčasťou elektrickej sústavy s výkonom neuveriteľných 1000 koní. (ilustračná snímka)
debata

Volvo predviedlo v minulých rokoch ukážkový downsizing. Všetky 5-, 6– a 8-valcové motory nahradilo dvojlitrovými štvorvalcami Drive-E. A to sa týka benzínových aj dieselových agregátov. Nie je tiež tajomstvom, že toto nie je koniec zmenšovania objemov ani počtu valcov. Rozpracovaný je 1,5-litrový trojvalec s čínskou automobilkou Geely, ktorý by sa mal dostať aj do vlajkovej lode S90/V90. No a na rade je dokonca preplňovaný litrový dvojvalec! Ten však bude len súčasťou elektrickej sústavy T1000 a to v úlohe pohonu generátora. Parametre majú však stáť za to.

Volvo teda vyvíja elektromobil s predĺženým dojazdom. A že nepôjde o nič obyčajné, dáva tušiť fakt, že pri konštrukcii motora spolupracuje s výrobcom hyperšportov Koenigsegg! Podľa dostupných informácií má mať motor vidlicovú konštrukciu, čo je pri dvojvalcoch, aspoň vo svete áut, unikát. Zároveň to znamená, že novinka nebude mať veľa spoločného s motormi Drive-E. Naozajstným šokom však je, že sústava T1000 má poskytnúť väčší výkon ako v súčasnosti najvýkonnejší plug-in hybrid T8 Twin Engine (300 kW) kombinujúci 4-valec T6 (235 kW) s elektromotorom (86 kW), a to rovných 1 000 koní!

Hlavným zdrojom pohonu budú preto až štyri elektromotory, každý pre jedno z kolies a zdrojom energie dostatočná zásoba li-ion akumulátorov. Kapacita sa odhaduje na 50 kWh, čo je síce menej, ako má Tesla Model S (90 kWh), ale v zálohe bude práve spomínaný vysokovýkonný dvojvalec. Ten sa postará o dobitie batérií v prípade, že energia klesne pod určitú hranicu. V bežnej premávke bude možné na kratšie vzdialenosti využívať čisto elektrický mód. Sústava T1000 by teda mala byť tým najvýkonnejším, čo sa objaví v útrobách modelov z Goteborgu. Nepochybne i sporadí aj s veľkými limuzínami, SUV alebo žeby aj s novým kupé?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Volvo Volvo T1000
Články podľa značiek