Subaru Forester: Facelift aj pre Európu. A k tomu tichší interiér

Nielen Impreza a Levorg sú novinkami v ponuke Subaru. „Plejády“ oprášili aj populárny crossover XV a najnovšie SUV Forester. Japonský „lesník“ sa síce dramaticky nezmenil, ale je tichší, bezpečnejší a o čosi komfortnejší.

02.05.2016 06:00
debata
Zmeny exteriéru sú minimálne. Evidentný je ale... Foto: Subaru
Subaru Forester - 2016 Zmeny exteriéru sú minimálne. Evidentný je ale nový výplet masky a „jastrabie“ svetlá s adaptívnymi diódami.

Forester absolvoval facelift už v minulom roku, no až teraz dorazí do Európy. Zmeny sú decentné. Vzhľad oživuje výraznejšia predná 6-uholníková maska s novým výpletom, a najmä svetlá s tmavým podkladom a diódami, ktoré majú grafikou evokovať jastrabí pohľad. Ten už používa Impreza, modernizované XV, ale aj kombi Levorg. Jemne preštylizovaný nárazník dostal chrómové lišty v tvare písmena L, ktoré sú vraj odkazom na nízke ťažisko Foresteru s plochými motormi boxer.

Interiér má pôsobiť kvalitnejšie najmä vďaka nasadeniu väčšieho objemu mäkčených plastov a dekorácií z klavírnej černe. Pribudlo tiež hnedé kožené čalúnenie. Najzásadnejšou zmenou je ale prepracované dotykové rozhranie so 7-palcovým monitorom, ktoré si Forester požičal z Outbacku. Je teda kompatibilné so smartfónmi a umožňuje využívať internetové aplikácie. Stredovú konzolu zušľachťujú kovové rámčeky prieduchov ventilácie. Posádka by mala zaregistrovať aj vyšší akustický komfort.

Interiér má viac mäkkých plastov, nové... Foto: Subaru
Subaru Forester - 2016 Interiér má viac mäkkých plastov, nové čalúnenie vrátane hnedej kože, no najmä nové rozhranie so 7-palcovou obrazovkou. Viac tlmiacich materiálov a hrubšie sklo sa postarali o vyšší akustický komfort.

Subaru z dôvodu zníženia aerodynamického hluku použilo o 0,5 mm hrubšie čelné sklo (teraz 4,0 mm) a o 0,4 mm hrubšie sklá vo dverách (teraz 3,5 mm). Nové sú aj dverové tesnenia v oblasti okien a tlmiace materiály vo výplniach dverí. Zvuku motora pribudli zas prekážky v podobe nových absorpčných materiálov v palubnej doske a v oblasti priehradky medzi interiérom a priestorom motora. Bezpečnosť stavia na nových adaptívnych natáčacích LED svetlách. Samozrejmosťou je sedem airbagov či stabilizačný systém ESP optimalizovaný pre pohon oboch náprav, ktorý je štandardom.

Vzadu ostal Forester bez zmien. Jediným... Foto: Subaru
Subaru Forester - 2016 Vzadu ostal Forester bez zmien. Jediným rozdielom je použitie diód miesto klasických žiaroviek.

Zmenám sa nevyhol ani podvozok, ktorý má zabezpečiť vyššiu stabilitu a komfort. Subaru aktualizovalo nastavenie pružín a tlmičov. Prevod riadenia je skrátený z 15,5 : 1 na 14,4 : 1, čo znamená rýchlejšie reakcie na požiadavku zmenu smeru jazdy. Technika však ostáva pôvodná. Zákazníci majú na výber buď benzínový priamovstrekový boxer 2,0 DIT (110 kW) alebo diesel 2,0 D (108 kW) v spojení so 6-stupňovým manuálom, prípadne kontinuálnou prevodovkou CVT Lineartronic. Spolu s automatom môže byť pohon Symmetrical AWD vybavený trakčnou elektronikou XVD, ktorá zlepšuje trakciu pri nízkych rýchlostiach v teréne a kontrolou klesania Hill Descent Control.

Novinka sa dostaví na trh v priebehu leta a čo je sympatické, Subaru cenu nemení, zatiaľ tu máme ale len tú britskú, ktorá štartuje na 25 495 librách, čo je 31 956 eur.

Subaru Forester - 2016
Subaru Forester - 2016
+16Subaru Forester - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facelift #Subaru #Subaru Forester
Články podľa značiek