Volvo bude elektrifikovať. A to vo veľkom

Švédi vidia v elektrifikácii áut obrovský potenciál. A chcú ho využiť naplno. Šéf Volva hovorí doslova o ambicióznych plánoch. Cieľom je mať v každom modelovom rade dva hybridy a dokonca elektromobil.

26.04.2016 19:00
debata
Nové platformy SPA a CMA sú už pripravené pre... Foto: Volvo
Volvo - plug-in Hybrid Nové platformy SPA a CMA sú už pripravené pre zástavbu elektrických pohonov. Z každého modelového radu tak majú vzniknúť hybridy, plug-in hybridy a elektromobily.

Len nedávno Volvo oznámilo, že vyvíja technológiu elektromobilu s výkonom 1 000 koní. Volá sa T1000 a spolupracuje na nej s výrobcom hyperšportov, spoločnosťou Koenigsegg. Prvý elektromobil chce uviesť na trh v roku 2019. To však nie je zďaleka všetko. V blízkej budúcnosti predstaví totiž každý rok aspoň jeden model s elektrifikovaným pohonom. Cieľom je mať pre každý modelový rad dva hybridy.

S dobíjateľnými hybridmi má už Volvo viacročné... Foto: Volvo
Volvo - plug-in Hybrid S dobíjateľnými hybridmi má už Volvo viacročné skúsenosti. Aj vďaka modelu V60 Plug-in Hybrid.

V súčasnosti produkované plug-in hybridné Volvá S90/V90 a SUV XC90 s prívlastkom T8 TwinEngine tak dostanú ďalších elektrických súrodencov. „Je to celkom zámerne ambiciózny plán. Bude to výzva, ale Volvo chce stáť na čele elektrifikácie,“ vyjadril sa na tému ekologických pohonov šéf automobilky Håkan Samuelsson. Automobilka má pritom všetko pripravené. Nová platforma SPA (Scalabe Product Architecture), ktorú využíva XC90 a V90, bola pre zástavbu elektrických komponentov vyvíjaná od počiatku.

A to isté platí o menšej platforme CMA (Compact Modular Architecture), ktorá sa stane základom budúcej generácie modelových radov Volvo 40 a 60 a tiež SUV XC60 a nového XC40. Expanzia elektrických áut je pritom súčasťou strategického plánu Volva do roku 2025. V tomto období by mal už predstavovať ročný predaj hybridných, plug-in hybridných a elektrických áut milión kusov. Volvo tiež plánuje zmeniť štruktúru vedenia spoločnosti, kde chce v manažérskych pozíciách zamestnávať minimálne 35 % žien a tiež 35 % ľudí, pochádzajúcich z inej krajiny ako zo Švédska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plug-in hybrid #Volvo #elektromobily
Články podľa značiek