Škoda Octavia: Facelift zatiaľ len pre Čínu. A v štýle RS!

O modernizácii Škody Octavia, ktorá je v súčasnej podobe v ponuke od roku 2013, sa šušká už dlhší čas. Realitou sa ale stane najskôr budúci rok. Zato v Číne prešla zmenami už teraz. Má viac chrómu, falošný výfuk či ostrejší vzhľad inšpirovaný verziou RS.

04.05.2016 12:00
debata
Modernizovaná Octavia dostala v Číne ostrejší... Foto: Škoda-Auto
Škoda Octavia - facelift Čína 2016 Modernizovaná Octavia dostala v Číne ostrejší nárazník, ľahko pozmenené svetlá a hmlovky, a najmä falošný odvetrávací otvor na blatníkoch.

Škoda Octavia síce v modelovom roku 2017 prešla zmenami, keď dostala nový 3-valec 1,0 TSI (88 kW) a niekoľko zmien vo výbave, ale skutočný facelift ju čaká až v tom budúcom. Dostane napríklad delené predné svetlá, inšpirované pripravovaným SUV Kodiaq, či skôr štúdiou VisionS a ďalšie dizajnové úpravy exteriéru a interiéru. Zatiaľ sa však musíme uspokojiť s tou súčasnou, ktorá je v ponuke od roku 2013. Zato v Číne už má facelift za sebou. V novej podobe sa predstavila na autosalóne v Pekingu a aj tam zostane. Ide totiž o úpravy, ktoré si vyžiadal tamojší špecifický trh.

Interiér sa od toho európskeho prakticky nelíši. Foto: Škoda-Auto
Škoda Octavia - facelift Čína 2016 Interiér sa od toho európskeho prakticky nelíši.

Preto neprekvapí, že inovovaná Octavia tak trochu klame telom. Číňania majú radi chróm a ozdoby, tak im ich Škoda naordinovala. Na predných blatníkoch nájdeme napríklad falošné výduchy ventilácie a vzadu falošný výfuk. K tomu pridala ostrejší tvar predného nárazníka, inšpirovaného top verziou RS, ktorá však v Číne nie je v ponuke. Tlačová správa sa tiež zmieňuje o nových čelných reflektoroch, aj keď na nerozoznanie od tých súčasných, prepracovaných hmlovkách a o väčšom množstve chrómu, napríklad v nárazníkoch a v oblasti okien. Pod kapotou sa ale nič nemení.

Vzadu si čínski zákazníci vyžiadali falošný...
Škoda Octavia - facelift Čína 2016 Vzadu si čínski zákazníci vyžiadali falošný výfuk. Vrcholová verzia Sport TSI 280 má však pod kapotou len 150 koní (110 kW).

Základom je stále v Európe už dávno zabudnutá atmosférická jednašestka s výkonom 81 kW, spojená s 5-stupňovým manuálom alebo 6-stupňovou dvojspojkou DSG. Na vrchole ponuky tróni Octavia Sport TSI 280. Nenechajte sa ale mýliť číslom v názve. Dvojliter TSI z Octavie RS tu rozhodne nehľadajte. Vystačiť si musí s menším preplňovaným agregátom 1,4 TSI, ktorý dáva štandardných 150 koní, teda 110 kW. V Európe by asi Škoda s takouto kamuflážou príliš nepochodila, ale Čína je svetom samým pre seba. S danými zmenami preto na starom kontinente nepočítajte.

Škoda Octavia - facelift Čína 2016
Škoda Octavia - facelift Čína 2016
+9

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #facelift #Škoda-Auto #Škoda Octavia #autosalón Peking 2016
Články podľa značiek