BMW predstavuje SOS tlačidlo pre motorky. Zatiaľ bude na želanie

Systémy na privolanie pomoci sú dnes bežné v mnohých autách. Pri motocykloch však nič také neexistuje. Až doteraz. BMW totiž ako prvé na svete ponúkne Intelligent Emergency Call aj vo svete jednej stopy.

05.05.2016 16:00
BMW - Intelligent Emergency Call pre motorky Foto:
Systém núdzového volania eCall sa skladá z tlačidla SOS, mikrofónu a reproduktora. Aktivovať sa však vie aj automaticky, keďže po havárii ostáva jazdec často nehybný mimo motocykla.
debata

Inšpiráciou je systém bežne ponúkaný v osobných vozidlách. Od roku 2018 má byť dokonca v Európe povinný. Odhaduje sa, že sa vďaka nemu podarí ročne zachrániť až 2 500 ľudských životov. Paradoxom je, že pri motocykloch, kde bývajú zranenia oveľa vážnejšie ako pri autách a skoré privolanie pomoci ešte dôležitejšie, zavedenie systému núdzového volania nie je v pláne. BMW Motorrad sa však rozhodlo, že Intelligent Emergency Call ponúkne aspoň ako súčasť príplatkového vybavenia.

Najväčšou výzvou pre inžinierov bolo navrhnúť... Foto: BMW Motorrad
BMW - Intelligent Emergency Call pre motorky Najväčšou výzvou pre inžinierov bolo navrhnúť softvér, ktorý rozlíši skutočnú haváriu od skákania v teréne alebo obyčajného pádu motocykla. To preto, aby nedochádzalo k falošným poplachom.

Má rovnaký princíp ako v osobných BMW. Je schopný rozpoznať nehodu a nahlásiť ju záchranným zložkám spolu s dátami o polohe. Aktivovať ho však môže aj sám jazdec stlačením tlačidla SOS na pravej rukoväti riadidiel. Komunikáciu umožňuje vstavaný mikrofón a malý reproduktor. Automatické spustenie je však omnoho dôležitejšie, keďže jazdec ostáva po havárii často mimo motocykla. Aby nedošlo k falošným poplachom, systém rozlišuje medzi obyčajným spadnutím motorky, jazdou v teréne a skutočným dopraným incidentom.

Motocykel je preto vybavený sústavou senzorov, napríklad gyroskopom či monitorovaním zrýchlenia. Informácia sa prenáša na dispečing prostredníctvom siete mobilných operátorov. Systém eCall bude dostupný pri bližšie nešpecifikovaných motocykloch BMW od začiatku roka 2017. Najprv len v Nemecku, neskôr sa rozšíri na väčšinu produkcie a do ďalších krajín Európskej únie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #eCall #BMW Motorrad #Intelligent Emergency Call #núdzové volanie
Články podľa značiek