BMW X1 LWB: Osem centimetrov navyše len pre Číňanov

Nová generácia BMW X1 dostala prvýkrát špeciálnu verziu pre čínsky trh. Na jej rázvore pribudlo osem centimetrov, čo znamená viac miesta vzadu. Zmeny však nastali aj na podvozku.

06.05.2016 06:00
debata (2)
Čínske BMW X1 získalo nové proporcie. V... Foto: BMW
BMW X1 Long Wheelbase - 2016 Čínske BMW X1 získalo nové proporcie. V porovnaní s európskou verziou je dlhšie až o 12 cm. Vzhľadu to však príliš neprospelo.

Číňania milujú dlhé autá. Verzie Long Wheelbase sa tu rodia ako huby po daždi. Len tento rok pribudol medzi „jazvečíkmi“ napríklad Jaguar XF, Mercedes-Benz triedy E či predĺžené Audi A4. No a zapojilo sa aj BMW druhou generáciou SUV, teda presnejšie SAV (Sports Activity Vehicle) X1. Už prvá generácia patrila na tamojšom trhu k veľmi úspešným. Mníchov tu umiestnil celkom 200 000 kusov z celkovo 800 000 vyrobených „iks jednotiek“. Z toho vzniklo 140 000 priamo v spoločnom čínskom závode s automobilkou Brilliance. V prípade druhej generácie má však BMW väčšie ambície.

Nová modulárna platforma UKL1, spoločná s Mini s priečne uloženými motormi, na ktorej už stojí napríklad Mini Clubman alebo BMW 2 Active Tourer, ale aj štandardné BMW X1, umožnila vytvoriť špecifickú čínsku verziu. Ako inak, jej základom je predĺžený rázvor, ktorý prinesie Číňanom to, čo vedia najviac oceniť – viac miesta na zadných sedadlách. Na dĺžku meria X1 Long Wheelbase 4 560 mm, čo je o osem viac v porovnaní s predchodcom, ale až o 12 viac, ak ho porovnáme s európskou verziou druhej generácie. A nielen to, na šírke pribudli dva a na výške približne štyri centimetre.

Palubná doska je zhodná s európskym BW X1. To...
BMW X1 - 2016 Palubná doska je zhodná s európskym BW X1. To znamená aj multimediálne rozhranie iDrive.

Celý dĺžkový bonus ide v prospech cestujúcich vzadu. Na kolená majú teraz päť až 18 cm, to podľa toho, pre akú polohu zadných sedadiel sa rozhodnú. Lavica s deleným operadlom v pomere 40 : 20 : 40 je totiž posuvná v rozsahu 13 centimetrov. Podľa toho sa odvíja aj veľkosť kufra s kapacitou od 465 do 675 litrov. Pri štandardnej polohe sedadiel je to 505 litrov, teda o 45 viac ako pri prvej generácii a na chlp presne s krátkou európskou verziou. Po sklopení operadiel vzrastie celková kapacita na 1 650 litrov. Do kufra sa pritom dostanete pomocou elektricky výklopného veka.

Zadní cestujúci budú mať na nohy až... Foto: BMW
BMW X1 Zadní cestujúci budú mať na nohy až 18-centimetrovú priestorovú rezervu. To v prípade, že zadná posuvná lavica je posunutá plne vzad. Pohybuje sa v rozsahu 13 cm.

Podobne ako v Európe môžu aj čínski zákazníci voliť dve dizajnové línie xLine a Sports Line. Prvá z nich je typická 18-palcovými dvojfarebnými diskami kolies. Robustný vzhľad umocňuje výrazná plastová ochrana podvozku vo farbe Satin Silver. Interiér je čalúnený perforovanou kožou a zdobený drevenými dekoráciami z duba. Línia Sport prináša predné ľadvinky v klavírnej černi, čierne 18-palcové disky a plastovú ochranu zladenú s farbou karosérie. Športové čierne sedadlá kombinuje s lesklými čiernymi dekoráciami a červenými akcentmi.

Pod kapotou sa objavia výlučne benzínové... Foto: BMW
BMW X1 Long Wheelbase - 2016 Pod kapotou sa objavia výlučne benzínové agregáty TwinPower Turbo.

Pod kapotou sa objavia výlučne benzínové agregáty TwinPower Turbo. Ponuka štartuje 3-valcom s objemom 1,5 litra (100 kW) pre verziu X1 sDrive18Li. Nasledujú 4-valcové dvojlitre pre X1 xDrive20Li (141 kW) a xDrive 25Li (170 kW). Trojvalec je kombinovaný s predným náhonom a so 6-stupňovým manuálom, silnejšie verzie sú vybavené štvorkolkou (pri xDrive20Li za príplatok) a 8-stupňovou automatickou prevodovkou. Kým motory sú totožné s európskou ponukou, podvozok prešiel úpravami. BMW hovorí úplnej rekonštrukcii zavesenia, najmä na prednej náprave. Za príplatok ponúka čínske X1 adaptívne tlmiče.

V Európe však X1 Long Wheelbase neuvidíme. Určené je výhradne pre čínsky trh. Aj preto sa bude vyrábať priamo v čínskom závode partnera Brilliance. A, naopak, krátka európska verzia z portfólia BMW v Číne vypadne.

BMW X1 Long Wheelbase - 2016
BMW X1 Long Wheelbase - 2016
+3BMW X1 Long Wheelbase - 2016

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW X1 #autosalón Peking 2016 #BMW X1 Long Wheelbase
Články podľa značiek