Nové kupé od BMW a Toyoty budú z Rakúska

Nástupca BMW Z4 a nová Toyota Supra budú sesterské modely. Prídu v roku 2018. Výrobu zabezpečí rakúsky závod Magna Steyr v Grazi.

01.06.2016 12:00
BMW Z4 - 2018 Foto:
Nová Toyota Supra a BMW Z4 by mali byť hybridmi s karbónovou konštrukciu karosérie.
debata
Toyota a BMW podpísali dohodu o spolupráci už v roku 2013. Výsledkom sú napríklad dodávky nemeckých naftových motorov pre európske modely Toyoty – Avensis, Verso a Auris. Tam sa ale kooperácia zďaleka nekončí. Prebieha napríklad spoločný vývoj novej generácie palivových článkov a najmä dvoch nových športových modelov na spoločnej platforme. Dnes je už takmer isté, že pôjde o nástupcu súčasného BMW Z4 a novú Toyotu Supra.

Podľa posledných informácií sa majú predstaviť v roku 2018. Ich produkciu zabezpečí výrobný závod Magna Steyr. Novinky vyplnia voľnú kapacitu závodu po tom, čo BMW ukončí v rakúskom Grazi produkciu Mini Countrymanu a Mini Pacemanu, ktorú presťahuje do materskej fabriky v Oxforde. Dvojica športových kupé bude zdieľať veľmi príbuznú techniku, ale veľkosťou aj dizajnom má ísť o autonómne modely. Vývoj samotnej platformy s veľkým využitím karbónu má byť dielom BMW, ktoré má s touto technológiou bohaté skúsenosti.

O pohon sa zas postará Toyota, ktorá je expertom na hybridy. Dvojičky má totiž poháňať hybridná sústava tvorená preplňovaným dvojlitrovým 4-valcom a troma elektromotormi, podobne ako pri okruhovom špeciáli Toyota TS030 Hybrid alebo koncepte Yaris Hybrid-R, ktorý ponúkal až 420 koní. Celkovo by malo v Rakúsku vznikať ročne až 60 000 kusov športových modelov. Je tiež pravdepodobné, že rovnaký základ bude niesť aj nová generácia Toyoty GT86 v prípade, ak sa japonský producent rozíde so Subaru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #BMW #Toyota Supra #BMW Z4
Články podľa značiek