Renault Clio: Facelift priniesol výkonný diesel a Initiale Paris

Po záplave nových modelov, ktoré uviedol Renault na trh za posledných dvanásť mesiacov, prišiel na rad facelift Clia. To patrí k jeho bestsellerom už 26 rokov, takže venovať mu pozornosť je celkom logické. Dizajnové retuše sprevádza nový 110-koňový diesel, full LED svetlá a ponuka najvyššej úrovne Initiale Paris.

17.06.2016 06:00
debata (1)
Vynovené Clio má úplne prepracovaný predný... Foto: Renault
Renault Clio - 2016 Vynovené Clio má úplne prepracovaný predný nárazník a väčšiu masku. Najväčšou vychytávkou sú LED svetlá Pure Vision známe z väčších Renaultov.

Renault Clio predstavila francúzska automobilka v roku 1990 na autosalóne v Paríži. Nahradila ním pôvodný Renault 5. Od tých čias prišli na svet celkovo štyri generácie, z toho dve ovenčené titulom európskeho auta roka (1991, 2006). To sa okrem Clia podarilo takmer v 50-ročnej histórii ankety už by nemeckému bestselleru – Volkswagenu Golf. Súčasná generácia uvedená v roku 2012 síce v Car of The Year nezabodovala, no pre Renault bola kľúčovou. Práve Clio totiž odštartovalo veľký dizajnový prerod pod vedením nového šéfdizajnéra Laurensa van Den Ackera a inšpirovalo ďalšie modely značky.

Vzadu nájdeme len zmenenú grafiku svetiel. Zato... Foto: Renault
Renault Clio - 2016 Vzadu nájdeme len zmenenú grafiku svetiel. Zato ponúkne Clio štyri nové odtiene laku a nové disky kolies.

Za 26 rokov produkcie zišlo z liniek viac ako 13 miliónov Clií. To aj napriek rozšíreniu ponuky Renaultu o nový Talisman, Kadjar, Scénic, Grand Scénic či Koleos, ktoré stihol za posledných dvanásť mesiacov, len potvrdzuje, že je stále jedným z pilierov francúzskej značky. A teraz prišiel rad na modernizáciu. Tá sa dotkla viac techniky, ako exteriéru, no ani vizuálne zmeny nie sú zanedbateľné. Clio má nový predný nárazník so zväčšeným sacím otvorom a tiež väčšiu prednú masku. Reflektory ostávajú bez zmien, teda až na jednu výnimku. Dopriať si totiž môžete prvýkrát full LED technológiu Pure Vision.

Interiér používa kvalitnejšie materiály. Úplne... Foto: Renault
Renault Clio - 2016 Interiér používa kvalitnejšie materiály. Úplne prepracovaná bola ponuka čalúnenia. Na vrchol sa postaví verzia Initiale Paris s audio Bose, s navigáciou, parkovacím asistentom či koženým čalúnením Nappa.

Vzadu sa zmenila jedine grafika svetiel. Povinnú jazdu uzatvára ponuka nových diskov kolies a najmä lakov karosérie – červeného Intense Red, sivého Titanium Grey, bieleho Pearlescent White a modrého Iron Blue, známeho napríklad z Mégane GT. Atmosféru v interiéri zušľachťujú podľa Renaultu kvalitnejšie povrchové materiály, doteraz dostupné len pre vyššie úrovne vybavenia, decentné matné chrómové dekorácie a úplne nové poťahy. Na výber bude z dvoch multimediálnych systémov Media Nav Evolution a R-Link Evolution.

Modernizácia sa týka aj verzie kombi Gran Tourer. Foto: Renault
Renault Clio - 2016 Modernizácia sa týka aj verzie kombi Gran Tourer.

Nová aplikácia R & Go umožňuje spárovať smartfón s infotainmetom. Dostupná je pre všetky úrovne vybavenia. Pripravené je audio Bose a z asistenčných systémov cúvacia kamera či parkovací asistent Easy Park Assist pre priečne aj pozdĺžne manévre. Pod kapotou ponúka Clio celkovo jedenásť kombinácií motorov a prevodoviek. Doterajšiu paletu rozširuje nový najvýkonnejší naftový motor 1,5 dCi 110 (81 kW) spárovaný so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. Doteraz najsilnejší benzínový agregát 1,2 TCe (87 kW) je odteraz dostupný okrem 6-stupňovej dvojspojky aj so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou.

Novým vrcholom v hierarchii Clia sa stáva verzia Initiale Paris so sivou metalízou Grove Grey, svetlami Pure Vision, koženým čiernym alebo čierno-bielym čalúnením Nappa a bohatou výbavou, ktorá zahŕňa napríklad Park Assist, audio Bose a multimediálne rozhranie Evolution. Novinka dorazí do predaja až na jeseň po svetovej premiére na autosalóne v Paríži. Aj preto Renault zatiaľ nezverejnil dynamické parametre nových verzií.

Renault Clio - 2016
Renault Clio - 2016
+12Renault Clio - 2016

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #facelift #Renault Clio
Články podľa značiek