VW má problém. USA odmietajú plán opravy motorov 3,0 TDI

Volkswagen bude musieť naďalej pracovať na vyriešení emisného škandálu v USA. Kalifornské úrady totiž odmietli jeho plán na úpravu dieselových 6-valcov 3,0 TDI s podvodným softvérom.

14.07.2016 17:30
VW - motor 3,0 TDI Foto:
Nemecká automobilka už má dohodu na vyriešenie emisného škandálu v USA. Týka sa však zatiaľ len motorov 2,0 TDI. Väčšie trojlitrové 6-valce sú naďalej problémom.
debata (2)
V stredu odmietla Kalifornia navrhovaný plán nemeckej automobilky Volkswagen na opravu približne 16 000 naftových áut s trojlitrovým dieselom, pre ktoré sa v súvislosti s emisným škandálom Dieselgate hľadá riešenie. Informovala o tom agentúra Reuters. Úprava týchto vozidiel by spoločnosti pomohla vyhnúť sa ďalšiemu nákladnému výkupu dotknutých vozidiel. Jej plán je však podľa úradov v tomto americkom štáte neúplný a nedostatočný. Aj naďalej však chcú úrady s automobilkou rokovať, aby bolo dosiahnuté riešenie.

Volkswagen sa v júni dohodol, že v USA zaplatí celkom 15,3 miliardy dolárov za emisný škandál, na ktorého riešení sa podieľa s americkými regulátormi a tamojšími majiteľmi naftových áut. Automobilka na odkúpenie 475 000 dotknutých vozidiel s dvojlitrovým motorom 2,0 TDI EA189 použije približne 10 miliárd dolárov. Okrem toho súhlasila, že prevedie 4,7 miliardy dolárov do fondu pre riešenie otázky nadmerných emisií a do fondu na podporu zelených technológií v automobilovom priemysle.

Samostatné vyrovnanie so 44 americkými štátmi bude stáť Volkswagen ďalších 603 miliónov dolárov. Doriešená však stále nie je otázka vozidiel vybavených naftovým trojlitrovým motorom. V prípade, že sa nemeckej automobilke nepodarí dosiahnuť dohodu s americkými regulátormi, musela by odkúpiť aj tieto výrazne drahšie vozidlá, čo by ju stálo ďalšie miliardy dolárov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #dieselgate
Články podľa značiek