Renault chystá kupé-SUV. Predstaví ho ako koncept

Prosperita automobiliek sa čoraz viac opiera o novú triedu crossoverov. Vie to aj Renault, a tak chystá ďalší príspevok na túto tému. Má ísť o kupé-SUV, ktoré by mohlo stáť medzi Kadjarom a Koleosom. Rozdá si to s drahým BMW X4.

18.07.2016 19:00
Renault Coupe-SUV Foto:
Nové kupé-SUV by malo stáť na modulárnej platforme CMF, ktorú už využíva Kadjar či Koleos. V porovnaní s nimi bude mať však nižšiu strechu a siluetu kupé.
debata

S príchodom Laurensa van den Ackera Renault kompletne „prekopal“ svoju ponuku. Modelmi Capur, Kadjar, Koleos, ale aj novým Espace a Scénicom zareagoval na prudko rastúci dopyt v triede crossoverov. Kým prvé tri majú bližšie k SUV, Scénic a Espace inklinujú k MPV. To však Renaultu nestačí. Na svet má prísť do konca desaťročia aj atraktívne kupé-SUV, teda crossover kombinujúci výhody ľahkých terénnych áut so siluetou športového auta. Jeho vývoj vraj Renault odštartoval po tom, čo v Paríži zožala veľký úspech štúdia Mazda CX-4.

Tá sa však, aspoň podľa doterajších informácií, do Európy vôbec nechystá. Má ostať výsadou čínskeho trhu, podobne ako pripravované kupé-SUV od Škody. To otvára Renaultu pomerne veľký priestor. Kupé-SUV sú totiž v Európe zatiaľ zastúpené len prémiovými značkami BMW (X4, X6) a Mercedeso-Benz (GLE Coupé, GLC Coupé). Auto, ktoré by dokázalo ponúknuť podobný strih, ale za podstatne menej peňazí, by mohlo mať teda na starom kontinente šancu. Renault však najprv otestuje reakcie publika pomocou štúdie, ktorú by sme mohli vidieť na niektorom z budúcoročných európskych autosalónov.

Za základ má poslúžiť Kadjar. Je však možné, že nízka kabína si vyžiada zväčšenie rázvoru náprav a celkovej dĺžky. To však nie je pre modulárnu platformu CMF, na ktorej už stoja okrem Kadjaru, Mégane, Espace alebo Talismanu aj koncernové modely Nissan Qashqai alebo X-Trail, problém. Pod kapotou môžeme očakávať rovnakú techniku, teda motory s maximálnym zdvihovým objemom 1,6 litra. V prípade konceptu má ísť o elektromobil alebo plug-in hybrid.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #kupé SUV
Články podľa značiek