Nissan Micra: Piata generácia sa blíži. Má byť krajšia a z Európy

So súčasnou Microu Nissan v Európe veľa vody nenamútil. Za všetkým stál strohý dizajn a jej indický pôvod. To sa má však zmeniť. Už na jeseň v Paríži.

21.07.2016 16:00
Nissan Micra - 2017 Foto:
Z prvej snímky kamuflovanej Micry je jasné, že dostane tak ako ostatné nové Nissany, prednú masku v tvare písmena V.
debata

Micra je na trhu už od roku 1982. Najväčšiu slávu „trhla“ jej druhá generácia z roku 1992, keď získala titul Európskeho auta roka, ako prvé japonské auto. Tá tretia sa zas mohla pýšiť štýlovým dizajnom s prvkami, ktoré pripomínali tak trochu prémiovú triedu. Lenže v roku 2010 Nissan celkom zmenil orientáciu. Z Micry urobil globálny mainstreamový model, vyrábaný mimo Európy. A hoci celosvetové predaje pravdepodobne naplnili očakávania, na starom kontinente sa z nej stal okrajový model. To sa má však zmeniť.

Celkový dizajn má byť inšpirovaný vlaňajším... Foto: Carscoop
Nissan Micra - 2017 Celkový dizajn má byť inšpirovaný vlaňajším konceptom Nisan Sway.

Po prakticky úplnom prekopaní ponuky Nissanu, ktoré sa udialo v predchádzajúcich dvoch rokoch, keď prišli na trh nový Qashqai, X-Trail, Note či Pulsar, je na rade aj Micra, posledný mohykán starších čias. A nová bude od podlahy. Využije totiž modulárnu platformu CMF vo verzii pre malé modely, ktorú bude neskôr zdieľať napríklad aj nový crossover Juke. To jej má priniesť aj mierne väčší formát vrátane dĺžky a rázvoru náprav. Pre úplnosť spomeňme, že súčasná Micra má na dĺžku len 3 825 mm.

Dizajn má opäť urobiť z Micry štýlovejšie auto. Inšpiruje sa totiž vydareným vlaňajším konceptom Sway. A tiež to má byť viac európske auto, keďže Nissan plánuje obnoviť jej produkciu v Európe. Konkrétne pôjde o závod vo francúzskom Flins, neďaleko Paríža. V pláne je 132 000 áut ročne. Pochopiteľne, v kooperácii so sesterským Renaultom. Súčasná Micra pochádza z Indie či Thajska a na starý kontinent sa len dováža. Pod kapotou môžeme očakávať 3-valcové a 4-valcové motory.

Či sa Micre V. podarí nadviazať na úspech druhej a tretej generácie, ukáže až čas. Každopádne, vidieť by sme ju mohli už na jeseň v Paríži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Nissan Micra
Články podľa značiek